Около 30 процента от дървесните видове в света са застрашени от изчезване

Любопитно Добави коментар

Почти една трета от дървесните видове в света са застрашени от изчезване, докато стотици са на ръба на оцеляването, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на Световния съвет на ботаническите градини (Botanic Gardens Conservation International - BGCI).

Bamboo leaf canopy
Bamboo leaf canopy
© kazuend

Според доклада "Състоянието на дърветата в света" 17 500 дървесни вида - около 30 процента от общия брой, са изложени на риск от изчезване, докато от 440 вида са останали по-малко от 50 дървета в естествена среда.

Като цяло броят на застрашените дървесни видове е двойно по-голям от броя на застрашените бозайници, птици, земноводни и влечуги, взети заедно, се посочва в доклада.

"Този доклад е тревожен сигнал за всички по света, че дърветата се нуждаят от помощ", заяви генералният секретар на BGCI Пол Смит.

Сред най-застрашените дървета са видове, включително магнолии и диптерокарпи, които обикновено се срещат в тропическите гори на Югоизточна Азия. Дъбовете, кленовете и абаносовите дървета също са изправени пред заплаха.

Дърветата помагат за поддържането на естествената екосистема и са считани за жизненоважни в борбата с глобалното затопляне и климатичните промени. Изчезването само на един дървесен вид може да доведе до загуба на много други.

"Всеки вид дърво има значение - за милионите други видове, които зависят от дърветата, както и за хората по целия свят", добавя Смит.

Хиляди разновидности дървета в първите шест страни в света с най-голямо дървесно разнообразие са изложени на риск от изчезване. Най-съществен е броят на застрашените видове в Бразилия - 1788. Останалите пет държави са Индонезия, Малайзия, Китай, Колумбия и Венецуела.

Основните заплахи, пред които са изправени дървесните видове, са земеделието, дърводобивът и животновъдство. Като заплаха се открояват също климатичните промени и екстремното време.

Най-малко 180 вида дървета са пряко застрашени от покачването на морското равнище и лошото време, в частност островни видове като магнолиите в Карибите.

Въпреки че в страните с най-голямо дървесно разнообразие има най-голям брой застрашени от изчезване разновидности, най-пропорционална е заплахата за островните дървесни видове.

"Това е особено притеснително, защото на много острови има видове дървета, които не се срещат никъде другаде", се посочва в доклада.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър