Обезлесяването на най-голямата савана в света притеснява учените

Любопитно Добави коментар

Обезлесняването на най-голямата савана в света, която е в бразилската област Сераду, притеснява учените, предаде Ройтерс.

© David Clode

Изсичането на дърветата там миналата година е достигнало най-високото си ниво от 2015 г. Експертите изразяват силна тревога за състоянието на най-богатата на видове савана в света. Тя поглъща големи обеми въглероден двуокис, с което помага срещу климатичните промени.

Корените на дърветата в Сераду, която обхваща една четвърт от територията на Бразилия, са дълбоко под земята, което им позволява да оцелеят по време на сезонните засушавания и пожарите.

Обезлесяването и други дейности по прочистването на растителността в саваната са се увеличили с 8 процента до 8531 квадратни километра през последните дванадесет месеца до юли - периода, в който властите отчитат изсичането на дървета, сочат официалните данни.

Това е над десет пъти повече от територията на мегаполиса Ню Йорк.

"Изключително притеснително е", заяви Мерседес Бустаманте, еколог от университета на столицата Бразилия. Тя също разкритикува властите в страната за липсата на прозрачност при оповестяването на данните за обезлесяването на саваната.

Бразилски еколози обвиняват президента Жаир Болсонаро, че насърчава унищожаването на Сераду чрез политиките си. От неговия офис отказват коментар пред Ройтерс.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър