НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс

Любопитно Добави коментар

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс за понеделник сутринта, съобщиха световните информационни агенции.

Съществува обаче възможност той да бъде отложен отново. Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, след това на 14 април. Тестът на роторите на 9 април показа проблеми при преминаването от предполетен към полетен режим.

Изпитателният полет се очаква да започне в понеделник приблизително в 10,30 ч. българско време. Данните за него обаче ще пристигнат на Земята след няколко часа.

През март главният проектант на "Инджинюъти" Боб Баларам каза, че мини-хеликоптерът е доста крехък и ако падне, може да се повреди. Масата на "Инджинюъти" е 1,8 кг.

Полетът на мини-хеликоптера ще е първият на машина с двигател на друга планета. Ако експериментът бъде успешен, постижението ще е голямо, защото плътността на марсианската атмосфера е само 1 процент от земната.
Първият полет на Марс ще е много прост. След като излети вертикално, хеликоптерът ще се издигне на 3 м, ще се задържи така 30 секунди, ще се завърти около себе си и ще кацне на повърхността. Инструкции от Земята ще получи няколко часа предварително, но сам ще анализира положението си спрямо повърхността по време на полета, като прави 30 снимки в секунда.

При успех вторият полет ще е до четири дена по-късно. Предвидени са до пет полета с нарастваща трудност. НАСА се надява "Инджинюъти" да се изкачи до 5 м височина, след това да пробва и страничен полет.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос #Марс