Най-популярната японска манга поредица отбеляза 25-ата си годишнина

Любопитно Добави коментар

Приключенията на пирата със сламена шапка очароват милиони фенове по целия свят от четвърт век: манга поредицата "One Piece" отпразнува своята 25-а годишнина, съобщи Франс прес.

След едномесечна пауза отново е време за нови глави от поредицата. Публикуването им ще започне на 25 юли в манга седмичника "Джъмп", в който в Япония обичайно излизат историите за Мънки дъ Лъфи.

"Ще започна да разкривам всички тайни на този свят, които съм пазил скрити", каза авторът на поредицата Ейичиро Ода в съобщение, публикувано в Туитър. "Ще бъде забавно. Моля, затегнете колана си."

Първата история излиза на 19 юли 1997 г., а днес те са събрани в повече от сто тома.

С 490 милиона продадени копия, авторът Ода (47 г.) е вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

"Това, което прави тази манга поредица толкова специална, е преди всичко сценарият", казва Рюджи Кочи, президент за Европа, Близкия изток и Африка на японската компания "Тоеи анимейшън", която продуцира анимационния сериал от 1999 г.

Огромната вселена прави културни и географски препратки (Древен Египет, Венеция, Средновековна Япония...), които й дават това универсално измерение.

Сюжетът все още обещава много обрати, но какво все пак липсва на "One Piece", за да достигне до още по-широка аудитория извън феновете на японската анимация и да се превърне в саги като "Междузвездни войни" или "Хари Потър"?

"Японската култура се изнася много добре, но все още е далеч от влиянието на западните творения, задвижвани от много голям пазар и от грамадна машина като Холивуд...", обяснява Жулиен Пило, икономист.

Предстоящото пускане на сериал, направен по "One Piece", в стрийминг платформата Нетфликс с повече от 200 милиона абонати, би трябвало да помогне, е мнението му.

"Историята ни показа, че Холивуд се е сблъскал с проблеми при адаптирането на манга. Всички се сещаме за провала при "Драконова топка" ..." , спомня си Пило. "Ако Нетфликс успее да направи продукт с много високо качество, улавящ уникалния дух на "One Piece", това би било прекрасно начало."
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър