Над 90 процента от коралите в Големия бариерен риф са избелели

Любопитно Добави коментар

Над 90 процента от коралите в Големия бариерен риф, изследвани тази година, са избелели, предаде Асошиейтед прес, като цитира австралийските власти.

© Francesco Ungaro

Това е четвърти голям епизод на този процес в рамките на последните седем години в най-голямата коралова екосистема в света.

Избелването е причинено от глобалното затопляне, но е първото установено по време климатичния феномен "Ла Нина", който е свързан с по-ниските температури в Тихия океан, се казва в годишния доклад на отговорната за Големия бариерен риф институция.

От него става ясно, че 91 процента от изследваните райони са засегнати.

Избелването през 2016 г., 2017 г. и 2020 г. увреди две трети от коралите в прочутия риф край източното крайбрежие на Австралия.

То е в резултат на топлинен стрес и учените се надяват по-голямата част от тях да се възстановят, обясни Дейвид Уокенфелд, главен учен в институцията, която управлява екосистемата на рифа.

"Първите индикации са, че смъртността няма да е много висока", заяви той пред австралийски медии.
"Надяваме се, че ще видим, че по-голямата част от избелените корали да се възстановяват ... както беше през 2020 г., когато имаше масово избелване, но ниска смъртност", добави експертът.

През 2016 и 2017 г. обаче са наблюдавани "доста високи нива на смъртност при коралите", припомни Уокенфелд.

Миналият декември, първият месец от лятото в Южното полукълбо, беше най-горещият, който рифът е преживявал от 1900 г. насам.

Експерти на ЮНЕСКО посетиха рифа през март, за да прецени дали Големият бариерен риф да бъде класифициран като "застрашен" заради влиянието на климатичните промени.

Комисията за световно наследство предстои да заседава в края на юни.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър