Мръсният въздух допринася за сериозни усложнения при заболели от Covid-19

Здраве Добави коментар

Мръсният въздух допринася за тежко преболедуване на Ковид-19 и за сериозни усложнения, сочат данни от проучване на американски лекари, цитирани от Ройтерс.

© Thijs Stoop

В изследването са участвали 2038 пациенти с Covid-19, настанени в болници в Детройт и околностите. Градът е сред най-замърсените в САЩ.

Данните от проучването показват, че колкото по-замърсен е въздухът в кварталите, където живеят пациентите, толкова по-тежко преболедуват Covid-19. Болните от най-мръсните райони по-често от останалите пациенти са настанявани в интензивни отделения и имат нужда от апаратно дишане.

Според д-р Анита Шалал от детройтската болница "Хенри Форд" продължителното излагане на мръсен въздух може да увреди имунната система и да я направи по-податлива на вирусни инфекции. Освен това фините прахови частици във въздуха могат да разнасят вируса и да помагат за по-бързото му разпространение.

Д-р Шалал представи заключенията от проучването на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, който се проведе онлайн от 9 до 12 юли.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус