Мозъците на кучетата могат да различават испански от унгарски

Любопитно Добави коментар

Изследователи от Унгария са установили, че кучетата могат да различават езици, след като са пускали откъси от "Малкият принц" на испански и унгарски на група от 18 животни и са проучили как реагират мозъците им, предаде Ройтерс.

© Charles Deluvio

Ръководител на проучването е Лаура В. Куая от университета "Йотвьош Лоранд" в Будапеща, която се мести в унгарската столица преди няколко години заедно с кучето си Кун-кун.

"Чудех се дали Кун-кун забелязва, че хората в Будапеща говорят различен език, унгарски", споделя тя.
"В изследването открихме за първи път, че различен от човешки мозък може да прави разграничение между езици. Живеейки съвместно с хора, кучетата долавят слуховите модели на езика, на който са изложени", допълва съавторът на изследването Раул Ернандес-Перес.

По време на експеримента Кун-кун и други кучета са били обучени да лежат неподвижно в мозъчен скенер за няколко минути. Всички животни преди са чували от собствениците си само един от двата езика - унгарски или испански. Това е позволило на изследователите да сравнят как мозъците им реагират на много познат език и на напълно непознат.

Кучетата са слушали откъси от историята на испански и унгарски, както и техни кодирани версии, за да се установи дали правят разлика между речеви и неречеви модели.

Когато са сравнили мозъчните реакции на кучетата, изследователите са открили различни модели на активност в първичната слухова кора на мозъка. Това показва, че животните могат да правят разлика между реч и отсъствието й.

Във вторичната слухова кора, която анализира сложни звуци, в мозъците на кучетата са отчетени различни модели на активност, когато чуват познат или непознат език. Колкото по-стари са били животните, толкова по-добре мозъкът им е различавал двата езика.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър