Младите хора по света са силно разтревожени от климатичните промени

Любопитно Добави коментар

Глобално изследване установи дълбока тревожност сред младите хора за заплахите от климатичните промени, съобщи Би Би Си.

CLIMATE JUSTICE NOW. Global climate change strike protest demonstration - No Planet B
CLIMATE JUSTICE NOW. Global climate change strike protest demonstration - No Planet B
© Markus Spiske

Над половината от участниците смятат, че човечеството е обречено и че правителствата не успяват да реагират адекватно.

Почти 60 на сто от младите хора се чувстват много разтревожени или крайно разтревожени. Три четвърти от запитаните смятат, че бъдещето е плашещо, а 56 на сто са на мнение, че човечеството е обречено.

Две трети от анкетираните изпитват тъга, страх и тревожност. Мнозина споделят чувства на гняв, отчаяние, срам, но и надежда.

"За младите хора е различно - ние приемаме лично разрушението на планетата", казва 16-годишен младеж, участвал в проучването.

То е проведено от специалисти от шест университета под ръководството на университета Бат сред 10 000 млади хора на възраст от 16 г. до 25 г. в десет страни и е финансирано от организацията за провеждане на кампании и изследвания "Авааз".

Авторите на проучването отбелязват, че младите хора се чувстват объркани от неспособността на правителствата за реагират адекватно на предизвикателствата на климатичната криза. Хроничният стрес, свързан с климатичните промени, увеличава риска от психически и физически проблеми, посочват те.

"Екотревожността не е свързана само с унищожаването на околната среда, а е неразривно свързана с бездействията на властите срещу климатичните промени. Младите се чувстват изоставени и предадени от правителствата. Ние не измервахме само какво чувстват, но и какво мислят. Четирима от всеки десет се колебаят дали да имат деца", каза Каролайн Хикман от университета Бат, която е ръководител на изследването.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър