Микроби могат да помогнат за почистването на микропластмаси от околната среда

Любопитно Добави коментар

Учени от Хонконг разработиха нов начин за отстраняване на микропластмасата от околната среда - с биофилми от микроорганизми, съобщи ЮПИ.

© Volodymyr Hryshchenko

След като уловят микропластмасата, големите "килими" от микроорганизми могат да бъдат събрани за обработване и рециклиране.

Учените са култивирали лабораторно бактерията Pseudomonas aeruginosa, за която е известно, че колонизира микропластмасата. Видът е доста често срещан и се адаптира добре към различна среда.

Когато бактериите колонизирали микропластмаса в биореактор, учените забелязали, че малки частици пластмаса се струпват и образуват по-големи агрегати, които слизат в долната част на "килима".

"Това дава възможност за удобно махане на микропластмасата от биофилма, който иначе трудно би се разградил. Така микропластмасата може да бъде събрана за рециклиране" - обясни ръководителят на екипа Янг Лиу от Хонконгския политехнически университет.

Методът е ефикасен в лабораторни условия, но специалистите искат да проверят и как работи в реална среда. След това се надяват технологията да се използва в пречиствателни станции, където да улавя микропластмасата, преди да бъде отнесена в океана.

Според предишни изследвания микропластмасата достига до всякакви екосистеми - ядат я корали, миди, дори дълбоководни създания.

Микропластмасата се образува от различни материали, като торбички, бутилки, дрехи от изкуствени тъкани.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър