Маска, засичаща симптоми на COVID-19, създадоха в Сингапур

Здраве Добави коментар

Учени от Сингапур създадоха специална сензорна система, която може да засича симптоми на инфекция с коронавирус. Тя може да бъде вградена във всяка маска.

Учените са създали специална "система за наблюдение", чиито сензори позволяват събирането на данни за телесната температура, насищането на кръвта с кислород, кръвното налягане и сърдечния ритъм. На база на тези показатели може да се направи извод дали има инфекцията с COVID-19, пише Стрейтс Таймс.

Според професор Ло Сян Цзюн, изпълнителен директор на Института за изследване на материали и инженерство, това устройство ще позволи на лекарите да поемат по-малко риск при взаимодействие с пациенти с вируса.

В допълнение към сензори, които са покрити с полимерен материал, който е е гъвкав и водоустойчив, системата има вграден Bluetooth предавател на сигнал, с помощта на който получените данни могат да бъдат изпратени към приложение за смартфон в реално време.

Цзюн подчертава, че разработката може безопасно да бъде зашита в маска за многократна употреба или за еднократна употреба в тези области, с които бузите са в контакт. Нещо повече, тази маска с чипове на теория може да се измие и да се ползва отново.

Тези "интелигентни маски" могат да се използват в болници за дистанционно наблюдение на състоянието на пациентите с COVID-19.

Към края на септември се планират клинични изпитвания на изобретението. Ако такова оборудване навлезе на пазара с масово производство, цената му ще бъде около 14,6 долара.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър