Маорите са първите изследователи на Антарктида

Любопитно Добави коментар

Полинезийски мореплаватели вероятно са достигнали до Антарктида векове преди западните изследователи, на които обикновено се приписва откриването на замръзналия континент през 19-и век, предаде Франс прес, позовавайки се на новозеландско изследване.

© Michal Pechardo

Проучването, публикувано в издание на Кралското общество на Нова Зеландия показва, че маорите са достигнали Антарктида преди първите западняци през 20-те години на миналия век.

Новозеландските изследователи са проучили традиционни разкази, исторически произведения на местното изкуство и неакадемични източници, търсейки връзка между маорите и Антарктида.

"Когато съберете всички тези сведения става ясно, че историята на връзката между маорите и Антарктида е много дълга", казва ръководителката на проекта Присила Уехи.

Полинезийците масово са смятани за едни от най-големите мореплаватели в историята, които са се придвижвали на огромни разстояния между тихоокеанските острови със своите лодки.

Изследователите смятат, че първото пътуване до антарктически води дори е предшествало пристигането на маорите в Нова Зеландия през 14-и век.

"Открихме полинезийски сведения за пътувания до антарктически води от Хуей Те Рангиора и неговия екипаж на кораба Те Иви О Атеа, датиращи вероятно от началото на 7-ми век", допълва Уехи.

Устните разкази на маори, проучени от изследователите, се отнасят до "мъгливо и тъмно място, което слънцето не достига" и върхове, наподобяващи айсберги, "пронизващи небето без растителност".

Маорски скулптури и тъкани изделия също свидетелстват за тези изследвания на Антарктида.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър