Чипирана маймуна играе електронни игри (видео)

Технологии • • Добави коментар

Днес те играят игри, утре ще управляват света. Деветгодишният макак Пейджър вече може да играе на играта "Понг" благодарение на имплантирана в двете страни на мозъка му система Neuralink.

© Neuralink

Американската компания "Нюралинк", създадена с поддръжката на Илон Мъск, демонстрира способността на маймуна да играе на видеоигра със силата на мисълта, благодарение на имплантиран в мозъка й чип, съобщи сайтът на компанията.

Neuralink публикува видеоклип, в който деветгодишната маймуна Пейджър (Pager) играе видеоигри, без да докосва джойстик. Около шест седмици преди снимките на видеото в мозъка ѝ са имплантирани невронни чипове, които могат да бъдат свързани с iPhone, както всяка Bluetooth джаджа. Първоначално маймуната е обучена да играе, като е мотивирана с бананов коктейл, подаван през тръба под монитора. Докато макакът играе с джойстика, мозъчните му невронни данни, свързани с координацията на движенията на ръцете, се предават на компютъра.

Данните от чиповете позволяват да се предвиждат действията на маймуната в почти реално време.

Чипът е бил имплантиран през февруари, а връзката с него се осъществява чрез айфон. Специалистите се научили да разшифроват зависимостта между невронната активност с определени действия, което им позволило да постигнат обратна връзка. По такъв начин макакът бил обучен да движи курсора на екрана без помощта на джойстик.

Прохождащата компания "Нюралинк" беше създадена с помощта на американския предприемач Илон Мъск преди четири години и обедини усилията на водещи специалисти в разработването на невронен интерфейс и роботи.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Наука