​"Локхийд Мартин" и "Дженерал мотърс" ще правят луноход за НАСА​

Технологии Добави коментар

Американските компании "Локхийд Мартин" и "Дженерал мотърс" обединяват усилия за разработването на ново поколение луноходи, които да се използват от астронавтите на НАСА при мисии на Луната, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на "Локхийд Мартин".

Програмата на НАСА "Артемис" предвижда изпращане на хора на Луната за изследвания и експерименти. За тези мисии ще са нужни роувъри за лунен терен.

"Решаваща роля в подкрепа на програмата за изследване на Луната ще има осигуряването на възможност за придвижване по повърхността й. Роувърите от ново поколение ще дадат възможност за значително увеличаване на разстоянието, което астронавтите ще могат да преодоляват в изследването на Луната", каза изпълнителният вицепрезидент на "Локхийд Мартин Спейс" Рик Амброуз.

"Дженерал мотърс" работи с НАСА при създаването на апаратите, използвани при 15-ата, 16-ата и 17-ата мисия на програма "Аполо" през 1971-1972 г.

През пролетта на 2019 г. от НАСА обявиха, че програмата "Артемис" включва три етапа. Първият предвижда непилотиран полет около Луната през 2021 г. на кораба "Орион" и връщането му на Земята. Втората фаза включва пилотиран полет през 2023 г. около луната, а през 2024 г. се предвижда кацане на екипаж астронавти на естествения спътник на Земята.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос