Лекарство на „Пфайзер“ намалява хоспитализацията и смъртността от Ковид-19

Здраве Добави коментар

Антивирусното лекарство на „Пфайзер“ – „Паксловид“(Paxlovid) намалява хоспитализацията и смъртността при Ковид-19, независимо от ваксинационния статус на пациенти на 65 и повече години, според проучване проведено в Израел по време на вълната от Омикрон, съобщава Ройтерс.

© Fusion Medical Animation

Изследването обаче не е установило „Паксловид“ да предотвратява по-тежко протичане на заболяването при по-млади пациенти, според данните на „Клалит“( Clalit Health Services), най-големият доставчик на здравни услуги в Израел.

Приемът на хапчетата на „Пфайзер“ срещу ковид, разрешени за използване при лечението на новозаразени и хора в риск, за да бъде предотвратено тежко протичане, нарасна в САЩ заедно със скока на инфекциите.

Здравните власти настояваха за масово използване на „Паксловид“, който се предоставяше безплатно.

В свои клинични изпитвания „Пфайзер“ тества препарата при неваксинирани пациенти с незначителни рискови фактори за развитието на сериозно заболяване.

Изследването, по време на Делта вълната на вируса, установява, че лечението намалява риска от хоспитализация и смърт с 90%.

Специалистите изпитват известна загриженост за докладвани случаи на пациенти, при които симптомите на Ковид-19 се възстановяват, след като са приемали „Паксловид“. Полученият резултат означава, че лечението може и да не е толкова ефективно при ваксинирани.

В израелското проучване, публикувано в онлайн платформата „Рисърч скуеър" (Research Square) са включени данни на близо 110 000 участници между 9 януари и 10 март, когато Омикрон беше доминиращият вариант на коронавирус в страната.

При възрастни, които нито са преболедували Ковид-19, нито са ваксинирани, но са приемали „Паксловид“, се наблюдава 86 процента спад при хоспитализациите.

При пациенти с изграден имунитет, препаратът също показва ефективност, макар и по-ниска - 60 процента.

При общо 0,6 процента от онези на 65 и повече години, лекувани с „Паксловид“, се наложила хоспитализация.

В групата от 40 до 64 години обаче, независимо от имунитета им, данните не показват значителна полза и намаляване на болнично лечение, казва изследователят от „Клалит“ Ронън Арбел.

Изследователите отбелязват, че в проучването им може и да има известно компрометиране, като недостатъчно данни за симптомите, предоставени от пациентите, което може да е повлияло на хода им на лечение.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус # Covid-19