Ледена сладост в жегата

Свежо Добави коментар

"Сладо-ладо-лед, има го навред..."
С този рефрен от весела естрадна песен е минало детството на мнозина българи. Тя отдавна не звучи в ефира, но сладоледът продължава да е навсякъде, с всякакви вкусове и форми - от най-обикновени вафлени фунийки, през блокчета на клечка до умопомрачителни мелби и сладоледени торти. Можем да си го купим и от количка или машина на улицата под жаркото слънце, и от специализирани щандове в магазините, след което да фантазираме върху украсата му вкъщи. Любим десерт за всяка възраст, пол и занимание!


И деца, и възрастни купуват сладолед по всякакъв повод: за да му се насладят, за да успокоят нервите си, да "заредят" мозъка си, да задоволят глада си или просто за да се разхладят в горещите летни дни. Отношението към сладоледа е различно, особено при специалистите по хранене. Някои смятат, че той може да се яде всекидневно, а други не го препоръчват повече от два седмично. Разбира се, няма еднозначен отговор за това вреден или по-скоро полезен е сладоледа за нашето здраве. По-скоро е валидно твърдението, което практически се отнася за всяка храна - всичко с мярка.

Що за продукт е това? Сладък, замразен десерт, приготвен предимно от мляко, масло, захар и аромати. Той е висококалоричен, тъй като съдържа голямо количество мазнини, захар, витамини и въглехидрати.

В зависимост от начина на приготвяне той може да е по-мек или по-твърд. Меките сладоледи не са по-студени от -5°C, имат много нежна консистенция и деликатен вкус, но са малотрайни. По-твърдите видове ледена сладост се замразяват фабрично до -25°C и могат да се съхраняват в хладилна камера цяла година.

Сладоледите се различават и по количеството мазнини, които съдържат в тях. В свежо сладолед плодовите няма мазнини, а захарта е около 30%. Приготвят се от натурални плодови сокове и пюрета. В останалите сладоледи количеството на захарта е по-малко - до 16%, но в тях пък има мазнини. Сметановият е с поне 10% масленост и 16% захар; млечният - с 4% масленост и до 20% захар. Шоколадовият съдържа поне 6% шоколад (или 2,5% какао), а този с ядки има поне 6-10% орехи, лешници, бадеми и т.н.

Според начина на опаковане в хладилниците ще открием ескимо (на клечка), във вафлена фунийка или в различни по вместимост кутии. В заведенията за обществено хранене могат да ви го сервират в красива стъклена чаша, да го украсят с парченца плодове, шоколад, да го полеят със сироп или дори да му поставят забавни човечета или фигурки. А смесен с малко алкохол, кафе или плодове, сладоледа се превръща във вълшебен коктейл.

Заради съдържащите се в него естествени животински мазнини сладоледа е изключителен продукт, който дарява сила и енергия. Но в днешно време някои производители започват да използват не само млечни, а и смес от растителни мазнини. Те обесняват, че така леденото удоволствие е по-малко калорично, а и по-достъпно като цена. Наистина е така, но хранителната стойност на такъв продукт е съмнителна. Изборът е на клиента. Сладоледът е истински полезен, ако е приготвен от натурално мляко. Именно тогава той е хранителен и калоричен, възстановява енергийния баланс и действително засища глада - значително по-добре от някое десертно блокче. Сладоледът от естествени продукти съдържа много полезни вещества: повече от 20 аминокиселини, 25 мастни киселини, 20 витамина, 30 минерални соли и важни ферменти, необходими за нормалния обмен на веществата. Именно затова някои хора казват, че порция сладолед може не само да им донесе наслада, а и да "зареди" мозъка им.

Някои лекари отоларинголози съветват редовно да се яде сладолед, за да се изработи своеобразен локален имунитет и да привикне гърлото ни с ниските температури. Разбира свежо сладолед се, най-добре е това да се прави постепенно, като се яде по малко сладолед, а не поглъщайки огромни количества. Специалистите по хранене пък смятат, че консумирането на сладолед не е полезно за всички. Заради високата му калоричност (в 100г продукт могат да се съдържат до 500 ккал) и наличната в него захар сладоледа не се препоръчва на хора, страдащи от наднормено тегло и от захарен диабет.

Колкото до децата, на първо място не бива да позволявате сладоледа да замества разнообразното и пълноценно хранене. Мнението на експертите тук се разделя: едни съветват да се дава на децата сладолед като десерт веднага след основното блюдо, други не препоръчват да го правите, тъй като приет  веднага след храната, сладоледа затруднява храносмилането. Можем обаче да намерим златната страна - да предлагаме на децата ледено удоволствие като междинна закуска, комбинирано с кисели плодове, които помагат на организма да преработва мазнините и захарта.

И още нещо изключително важно - културата на консумация на сладолед. Повечето хора са свикнали да хапват от него в крачка, купувайки го на улицата. По този начин обаче заедно със сладоледа изяждат и част от уличната мръсотия и автомобилните изпарения, защото той мигновено ги попива. Ако сте купили сладолед на улицата, то поне седнете в близкия парк и градинка. Най-голямо, разбира се е удоволствието да го поднесете на близките си вкъщи.

Малко история

Сладоледът е много древно лакомство. Според авторитетни източници историята му е свежо сладолед дълга повече от 5000 години. Още през 3000 г.пр.Хр. в Китай сервирали сняг и лед, смесени с парченца портокал, лимон и ядки. Тайната на рецептите и начина на съхранение били разкрити едва през XI век пр.Хр. в книгата "Ши-кинг". Предполага се, че в земите на днешна Южна Европа сладоледа е станал популярен в началото на XIV век благодарение на Марко Поло, който го описва в своите дневници. Има версия, според която именно той е пренесъл от Изтока рецептата на екзотичния леден десерт, напомнящ известния на всички шербет. В началото ледът се съхранявал в специални затворени места и се сервирал само на трапезата на кралските семейства и на римския папа.
Производството на истинския сладолед чрез прибавяне на мляко, захар, шоколад, ванилия и т.н. се приписва на парижкото кафене "Tortoni" в края на XVIII век, но е известно, че италианците още преди това са произвеждали продукт, приличащ на съвремения сладолед.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър