Латвийският цигулар Гидон Кремер ще има два концерта в София

Афиш Добави коментар

Латвийският цигулар Гидон Кремер ще има два концерта в София - на 18 и 22 април, съобщиха от Софийската филхармония.

Музикантът трябваше да пристигне у нас София в края на миналата година, но заради затруднения в придвижването гостуването му беше отложено.

Верен на обещанието си, виртуозът ще представи две програми в зала "България". На 18 април от 11:00 ч. под палката на Найден Тодоров ще звучи Концерт за цигулка и оркестър в ла минор от Шуман, а след това - Симфония номер 29 в ла мажор от Моцарт.

Урош Лайовиц ще е диригент на втория концерт (22 април, 19:00 ч.). В програма са включени творби от Гия Канчели - "Здрач", за две цигулки и струнен оркестър, и Франц Шуберт - Симфония номер 9 в до мажор.

Носител на най-големите музикални награди, сред които "Грами", "Ехо класик" и Императорската награда за музика (наричана музикалната Нобелова награда), Гидон Кремер е може би с най-необичайна кариера. Започва да учи цигулка на 4-годишна възраст при баща си и дядо си - и двамата изтъкнати изпълнители на струнни инструменти. На 7 години постъпва като студент в Музикалното училище в Рига и бележи бърз напредък, а на 16 получава Първата награда на Латвийската република. Две години по-късно започва да учи в Московската консерватория при Давид Ойстрах.
Гидон Кремер е носител на множество престижни награди, сред които се открояват наградите от конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел (1967) и Международния музикален конкурс в Монреал (1969), и първите награди от конкурсите "Паганини" (1969) и "Чайковски" (1970).

Изнасял е рецитали на почти всички големи концертни сцени по света, свирил е с най-изтъкнатите оркестри на Европа и Северна Америка и е работил с повечето големи диригенти от последните петдесет години.

Репертоарът му впечатлява със своето разнообразие. Включва пълния набор от класически и романтични шедьоври за цигулка, а също така - творби на водещи композитори от 20-и и 21-и век като Берг, Хенце и Щокхаузен. Името му се свързва с композитори като Алфред Шнитке, Арво Пярт, Гия Канчели, София Губайдулина, Валентин Силвестров, Луиджи Ноно, Едисон Денисов, Ариберт Райман, Петерис Васкс, Джон Адамс, Виктор Кисин, Майкъл Нийман, Филип Глас, Леонид Десятников и Астор Пиацола, чиито произведения той изпълнява, уважавайки традициите и съхранявайки цялата им свежест и оригиналност.

Гидон Кремер има над 120 албума.

През 1997 г. основава камерния оркестър "Кремерата Балтика" за насърчаване на даровити млади музиканти от трите балтийски страни - Естония, Латвия и Литва. През последните две десетилетия ансамбълът и неговият основател пътуват заедно и участват във фестивали и концертни събития.

Най-новият им албум, издаден през октомври 2015 г., е по повод 80-годишнината на Гия Канчели и съдържа две творби на големия грузински композитор - "Киароскуро" (Светлосенки) за цигулка, струнен оркестър и перкусии и Twilight (Здрач) за 2 цигулки и струнен оркестър (солисти - Гидон Кремер и Патриция Копачинская).

Гидон Кремер свири на инструмент на Никола Амати от 1641 г. Той е автор на четири книги, последната от които е "Писма до един млад пианист" (2013). Творбите му са преведени на няколко езика и разкриват широтата на неговите артистични търсения и естетически възгледи.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър