Кучетата на веганска диета може да са по-здрави

Любопитно Добави коментар

Въпреки че кучетата са известни като месоядни, изследване на австралийски и британски учени показа, че ако са на веганска диета, може да са малко по-здрави, съобщи ЮПИ.

© Marek Szturc

Учените от университета в Уинчестър установиха, че ако кучетата не ядат животински продукти или субпродукти, обикновено имат по-малко здравословни проблеми. Изводите са направени въз основа на данни, подавани от собствениците на животните.

Собствениците от веганската група са съобщили за по-малко случаи на затлъстяване, храносмилателни проблеми, артрит и проблеми с очите и ушите.

Като цяло 70 процента от стопаните оценяват веганския си питомец като "здрав" в сравнение с 55 процента от хората, чиито кучета са яли конвенционална храна.

Тези цифри обаче не доказват, че веганската диета е по-здравословна за кучетата, смятат ветеринарните диетолози, които са разгледали резултатите.

"Това наистина е проучване на възприятията на собствениците", казва д-р Джули Чърчил, професор по ветеринарно хранене в Колежа по ветеринарна медицина към Университета на Минесота.

Много е вероятно, отбеляза Чърчил, "собствениците на домашни любимци", които дават на кучетата си веганска храна, сами да са вегани. Това усложнява резултатите от проучването по редица причини.

Тъй като тези лица вярват, че веганството е най-здравословният избор, те може да смятат своите кучета за по-здрави. Освен това, според Чърчил, веганите вероятно имат като цяло по-здравословен начин на живот и се движат повече, както и техните кучета.

Кучетата се нуждаят от много протеини, каза Чърчил, и това е по-лесно да се постигне с месни източници. Веганските диети трябва да бъдат по-внимателно разработени, за да постигнат тази цел.

Изследването, финансирано от организацията за повишаване на осведомеността за храните ProVeg International, обхваща повече от 2500 собственици на кучета. Повечето от тях - 54 процента, хранят кучето си с конвенционална храна на месна основа. Една трета съобщават, че използват сурово месо, а 13 процента поставят любимците си на веганска диета. Като цяло половината от анкетираните в групата на конвенционална храна са заявили, че кучето им има някакъв здравословен проблем, в сравнение с 43 процента от тези, които са използвали сурово месо, и 36 процента в групата на веганите.

Според ръководителя на изследването Андрю Найт, ветеринарен професор по хуманно отношение към животните в Центъра за хуманно отношение към животните към Университета в Уинчестър, Великобритания, респондентите обикновено използват търговски храни за домашни любимци, а не домашно приготвени.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #домашни любимци