Кръвен тест установява риск от прееклампсия при бременни жени

Здраве Добави коментар

Кръвен тест показва риск от прееклампсия по време на бременност, съобщи сайтът Хелт дей нюз.

© Juan Encalada

Това състояние, което се характеризира с внезапно повишаване на кръвното налягане и наличие на белтък в урината, може да бъде заплаха за бъдещата майка и бебето.

Кръвният тест е разработен на базата на изследвания, показващи рискови фактори за развитието на прееклампсия. Проучванията са финансирани от компанията-производител, която е базирана в Сан Франциско.

Чрез анализ на генетичен материал в кръвни проби от бременни, бебета и плацента, учените откриват 75 процента от жените, при които има риск да развият прееклампсия и да родят преждевременно около три месеца преди да се появат симптоми.

Установени са седем гена, чието активиране е показател за по-голяма вероятност от преекламсия при бременни.

Изследвани са повече от 2500 кръвни проби, взети от 1840 жени от САЩ, Европа и Африка. Фактори като възраст, раса и телесна маса не оказват влияние върху показателите от теста, отбелязва доктор Томас Макелрат от Харвардското медицинско училище, който е автор на проучването.

При жените, за които е известно, че има риск от прееклампсия преди да се появят симптоми, може да се вземат мерки от докторите и да се предотврати развитието на опасното състояние. Освен лекарствена терапия е необходимо по-често наблюдение на бъдещите майки, а те самите да си измерват кръвното налягане в домашни условия.

Прееклампсия е констатирана при една на 25 бременни жени в САЩ, сочат последните данни на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията. Наблюдава се увеличаване на тези случаи.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър