Косопадът при преболедували от Covid-19 може да продължи три-четири месеца

Здраве Добави коментар

Косопадът при преболедували от новия коронавирус може да продължи три-четири месеца, казва руският дерматолог Ирина Котова, цитирана от ТАСС. Болестта води до увреждане и на ноктите.

© Element5 Digital
"Косопадът, причинен от Covid-19, е дифузен и приключва сам. Изразен е най-силно след заболяването, като обикновено продължава три, най-много четири месеца. След това косата бавно се възстановява, дори и без лечение", обяснява Котова.

Според нея е много трудно това последствие от новия коронавирус да бъде предотвратено, като значение имат колко тежко вирусът е засегнал организма, както и състоянието му преди заразата.

"Косопадът започва само месец или два след заболяването", обясни пред ТАСС алергологът-имунолог Мария Полнер, член на Европейската академия по алергология и клинична имунология.

Според нея падането на косата, както и изтъняването на ноктите могат да бъдат последица от приема на определени лекарства за Covid-19, както и от самата инфекция.

"Факт е, че по време на заболяването възникват различни метаболитни нарушения, стрес, които оказват пряко влияние върху клетките на фоликулите на космите", обяснява Полнер.

Тя също е категорична, че процесът е обратим и с течение на времето растежът на косата и ноктите се възстановяват.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус