Консумацията на подсладител от бременни жени крие риск от затлъстяване за бебето

Здраве Добави коментар

Консумацията на подсладители от бременни жени крие риск от затлъстяване на бебетата им, сочат данните от проучване на канадски учени, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

© Anastasiia Chepinska

Специалисти от университета на Калгари са изследвали връзката между потреблението на подсладители по време на бременност и възможността от наднормено тегло при детето.

Заключенията са на базата на проучвания, направени с плъхове.

Поразително е, че подсладителите оказват минимално въздействие върху майките, но имат значителен ефект върху потомството, споделят учените.

Бременни плъхове, хранени със стевия или аспартам, раждат поколение, при което се наблюдава риск от затлъстяване и специфични промени в чревния микробиом, става ясно от получените данни.

При малките се наблюдава по-висок процент телесни мазнини. Констатирано е също увеличаване на микробите, произвеждащи пропионат и бутират, и намаляване на тези, предизвикващи ферментация на лактозата, което може да обясни наддаването на тегло.

"Знаем, че диетата на майката по време на бременност играе изключително важна роля за това дали потомството ще развие определени заболявания на по-късен етап от живота", казва проф. Рейлин Ремер от университета в Калгари и старши автор на изследването.

Много хора използват нискокалорични подсладители като по-здравословна алтернатива на захарта. Оказва се обаче, че те могат да имат неочаквани ефекти по време на бременност.

Резултатите от изследването са описани подробно в публикация в специализираното издание "Франтиърс ин нутришън".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър