Кокошките са опитомени за първи път в Югоизточна Азия преди 3500 години

Любопитно Добави коментар

Британски антрополози са открили доказателства, че кокошките са опитомени за първи път в Югоизточна Азия преди около 3 500 години, след като в региона започва да се отглежда ориз, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на университета в Ексетър.

© Thomas Iversen
„Нашият изчерпателен анализ на ранната история на опитомяването на кокошките показа колко погрешни са били представите ни за това кога и къде се е случило, както разпространението им по света“, каза професор Грегър Ларсън от Оксфордския университет, цитиран от пресслужбата на университета в Ексетър.

Учените спорят от десетилетия как и къде са опитомени кокошките. Някои антрополози смятат, че тези птици са били опитомени от древните жители на Китай преди около седем-осем хиляди години, докато други изследователи предполагат, че това се е случило много по-късно на територията на съвременен Индокитай или дори след пренасянето на диви кокошки в Европа.

Професор Ларсън и неговите колеги получават още подкрепа на теорията си за по-късното опитомяване на птиците в хода на мащабна програма, насочена към изчисляване на възрастта на голям брой останки от древни птици.

Те са събрани по време на разкопки, които антрополози и археолози са извършили през последните няколко години на територията на 600 обекта, разположени в 89 страни по света.

Антрополозите определят точната възраст на всеки фосил от птичи кости, както и проучват подробно тяхната анатомия, как и къде са заровени. Това позволява на изследователите да определят дали птиците са изядени или пък погребани като свещени животни или домашни любимци, както и да определят вида им.

Оказва се, че кокошките са опитомени сравнително неотдавна. Най-старите останки от птици, които очевидно принадлежат на опитомени пилета, са датирани около 1650 г. пр. н. е. в село Бан Нон Ват в централните райони на Тайланд. Почти всички други фосили от опитомени птици са открити в други региони на Тайланд и страни от Югоизточна Азия.

Според учените, приблизително по същото време в тези региони започват да се разпространяват традициите за отглеждане на ориз, който се консумира не само от жителите на Югоизточна Азия, но и от домашни и диви кокошки. Професор Ларсън и колегите му предполагат, че те са били опитомени в резултат на преминаването на техните предци към постоянна диета с ориз, който е бил култивиран от древните жители на Индокитай.

Откритието се подкрепя и от факта, че впоследствие пилетата и оризът се разпространяват и в други региони на Източна Евразия и Африка почти едновременно.

Както предполагат учените, основният канал за техните миграции са морските търговски пътища, които са направили възможно транспортирането на големи количества зърнени храни, както и на птици, от един регион на планетата до друг. Така кокошките се превръщат в най-разпространените домашни птици на Земята.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър