Кои са най-гледаните филми у нас за 2021?

Любопитно Добави коментар

През втората година, в която мерките срещу разпространението на Covid-19 определяха условията за работа и на киносалоните у нас, само три филма - два чужди и един български, успяха да прескочат условната бариера от милион приходи от билети у нас, сочат обобщените данни за изминалата 2021 година.

People watching the new Game of thrones episode in cinema
People watching the new Game of thrones episode in cinema © Krists Luhaers

Дългото завръщане на зрителя към киносалона след отварянето и затварянето на кината, както и заради пренареждането на филмовите премиери, доведе до там, че сред "милионерите" е филм от средата на годината, който е излязъл непосредствено преди края й.

Най-гледаният филм в България за изминалата година е "Бързи и яростни 9", който излезе 20 години след първия филм от поредицата, позната с каскади и бързи коли, стигнали чак до Космоса, като от излизането му в средата на юни до края на годината са го гледали общо 183 243 зрители и има 2 019 778 лева приходи от билетите им. На второ място по зрителски интерес е излезлият на 17 декември "Спайдър-мен: Няма път към дома", който е девети поред в поредицата за комиксовия герой на "Marvel" и е гледан от общо 138 634 зрители и има 1 534 059 лева приходи за трите седмици на 2021 година. В края на ноември излезе третият филм по зрителски интерес - "Домът на Gucci", който разказва за преминаването на модната къща от семейна фирма в корпорация със съпътстващото убийство и е гледан от общо 72 252 зрители и има 752 588 лева от билетите им. Екранизацията по книгата-икона за всеки любител на фантастиката - "Дюн", която беше очакваната премиера за октомври миналата година, е гледана от общо 51 638 зрители и има 619 495 лева приходи, което я нарежда на четвърто място по интерес. На пето място е единствената анимация в класацията за разлика от миналите години, когато най-гледани бяха именно те - "Семейство Адамс 2". Продължението на филма, което този път разхожда зрителя из почти целите щати и го запознава с други членове на фамилията, е гледано от 44 461 зрители и има 393 972 лева приходи.

Третият "милионер" за миналата година е българската музикална комедия "Голата истина за група "Жигули" на режисьора Виктор Божинов. Събирането на една рок-група след тридесет години раздяла е гледано от 153 688 зрители и има 1 401 095 лева приходи за времето от април до края на годината. На второ място сред българските филми е излезлият през декември "Бай Иван: Филмът", който за съвсем кратко време успя да бъде изгледан от общо 106 497 зрители и да събере 945 228 лева от билетите им. Трета позиция сред българските филми заема комедията "Като за последно...", в който главните роли играят Васил Банов и Мария Бакалова. Историята за сватбата на младо момиче и 70-годишен мъж е гледана от 61 447 зрители и има 386 454 лева приходи от юни до края на годината. На четвърто място е излязлата в края на ноември романтична драма "Чичо Коледа", който разказва за съдбата на изоставено сираче и е гледан от общо 40 118 зрители и има 368 571 лева приходи. На пето място е "Засукан свят" на Маруис Куркински по разказа на Николай Хайтов, който е гледан от 11 247 зрители и има 96 908 лева приходи от май до края на годината.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #кино