Китай работи върху безпрецедентна мисия да върне проби от Марс на Земята

Любопитно Добави коментар

Китай разработва сложна мисия, с която да вземе проби от Марс и да ги върне на Земята до края на десетилетието, съобщи в. "Дейли мейл".

© Planet Volumes

За мисията ще бъде използван опитът от връщането на лунни проби на Земята и от настоящата мисия "Тянвън-1" с марсианския роувър, който търси признаци за живот на Червената планета.

Мисията "Тянвън-2" може да бъде изстреляна още през 2028 г., заяви Чжан Жунцяо, главен дизайнер на "Тянвън-1", на форум за далечния космос в Шънджън.

Тази мисия няма да прилича на никоя предишна, увери той. Ще се състои от два апарата, изстреляни поотделно. Единият ще събере проби и ще излети от Марс, като ще се установи на орбита, а другият ще ги вземе оттам. И двата апарата ще бъдат изстреляни през един и същи прозорец през 2028 г.

НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) разработват съвместна мисия за връщане на проби от Марс до 2031 г., но Китай се надява да ги изпревари и да направи това през 2030 г. За разлика от съвместната американско-европейска мисия, Китай няма да използва роувър, а спускаем апарат, който просто ще кацне и ще събере проби.

Ако мисията "Тянвън-2" бъде осъществена по план, Китай ще стане първата държава, върнала на Земята проби от чужда планета. Макар и роувърите на НАСА да имат миниатюрни лаборатории, изследвания на Земята ще дадат възможност за много по-изчерпателен анализ.

Плановете на Китай надхвърлят изследването на Марс с автономни космически апарати. Те са първата пилотирана мисия до Марс да бъде изпратена през 2033 г. с цел там да бъде построена база и да бъдат извличани ресурси.

Този амбициозен план ще засили надпреварата със САЩ да изпрати хора на Марс.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос #Марс