Кинофестивалът "Сънданс" ще бъде изцяло виртуален

Афиш Добави коментар

Американският кинофестивал "Сънданс" отмени присъствените събития и ще бъде изцяло във виртуален формат заради ръст на заразените с Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.

© Krists Luhaers

Решението е взето две седмици преди началото на форума, който се провежда в Парк Сити, щата Юта. "Сънданс" ще започне на 20 януари и да продължи до 30 януари.

Организаторите бяха планирали кинофестивалът тази година да се проведе в хибриден формат, но се наложи да променят плановете заради бързото разпространение на варианта Омикрон на новия коронавирус.

"Това беше трудно за взимане решение", се казва в разпространено съобщение. "Заради прогнозите, че броят на заразените ще достигне своя пик в нашия район в седмицата на фестивала, не можем съзнателно да излагаме на риск" персонала и публиката. Над 1500 служители и доброволци участват в организирането на форума.

Миналата година "Сънданс" също премина изцяло във виртуален формат.

Отменените присъствени събития от фестивала са голям удар по независимата филмова индустрия, която се бори с тежките последствия от пандемията от Ковид-19, отбелязва Асошиейтед прес.

Над осемдесет филма е планирано да бъдат представени на тазгодишното издание на "Сънданс", като те са избрани измежду около 3700 предложени заглавия. "Програмата отразява тревожните и несигурни времена, в които живеем от година и половина," заяви Ким Ютани, програмен директор на кинофестивала.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #кино