Как се отразява VAR на футболната емоция

Любопитно Добави коментар

Системата за видео-арбитраж /Video Assistant Referee (VAR)/ е въведена в по-масова употреба по футболните терени от 2018г., оперирайки под надслов „минимална намеса, максимална полза“.

Тя има идеалната цел да изчисти съдийските грешки и да направи играта изключително прецизна. Това обаче все още идва на твърде висока цена и сякаш футболът беше по-зрелищен и по-приятен за окото преди имплементирането ѝ. Просто това нововъведение отнема страшно много от емоцията на феновете. Всички сме се радвали неистово на гол на любимия отбор, който след около 10тина минути на размишления, разговори между съдии и най-вече „чертаене на линийки“ е бил отменян. Е какво толкова, когато перчема на единия стърчи малко повече или пък другия носи по-голям номер обувки?

Какво всъщност представлява VAR и кога има право да се намеси? Видео помощник-съдиите имат на разположение специално пригодена за целта стая, която има поглед от всички камери на стадиона. Задължително правило за специалистите в това помещение е да са бивши или настоящи футболни арбитри. Те могат да се намесят при 4 случая:

  • При отбелязване на гол (всяко едно попадение се проверява дали е редовно)
  • При отсъждане на дузпа (дали 11-метровият удар е действителен)
  • При директен червен картон (на този етап за втори жълт картон видео-съдиите нямат право да се намесват, чиито реални последствия са като при директен червен)
  • Сбъркана идентичност (това е най-редкия случай при който те трябва да се намесят –става въпрос за даден картон на грешния футболист)

Системата функционира по следния начин – когато главният съдия на терена получи информация в слушалката си от арбитрите в стаята, има право директно да приеме тяхното решение или да отиде до специално приспособен монитор край тъчлинията. Той би могъл директно да се съгласи с VAR или да прецени по свое усмотрение – все пак крайната и най-тежката дума си остава негова.

Към момента обаче използването на видео-асистентство по стадионите ограбва изключително много зрителя! Независимо от стремежа за подобрения и изчистване работата на VAR, все още има много тежки спирания, което накъсва мача, а и удоволствието от него. Предполагам, че всички ние искрено се надяваме в скоро време да започнем да гледаме повече чист футбол и по-малко интервенции на видео-арбитри. Но нека бъдем една идея снизходителни - все пак цялата система до някаква степен е нововъведение и ФИФА и УЕФА усърдно работят за изчистването ѝ и доставянето до перфектното качество на спорта до нас. А и все пак за тези от нас, които си падат по залозите трябва да си признаем, че VAR има доста голям пръст в мачовете напоследък и от тази гледна точка. Разбира се, че е изключително неприятно когато сме заложили на даден отбор, те отбележат в последната минута, и след намесата на видео-рефера този гол бива отменен, но пък е и невероятно сладко, когато сме от другата страна на нещата. За да не му мислим чак толкова и мачовете да продължат да ни излизат независимо от действията на арбитрите е добре да се доверим на експерти в спортните прогнози, които да бъдат наш верен съюзник при поставянето на залози. Прогнози.Бг са един такъв верен партньор на когото може да се разчита независимо дали в конкретната среща системата е дала или отменила попадение, с тях можем да сме сигурни, че в дългосрочен план нещата ще бъдат наред.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър