Как да укрепим по-добре имунитета си, за да избегнем грипа и настинките?

Здраве Добави коментар

Сезонът на грипа и настинките наближава, но добрата новина е, че можете значително да увеличите шансовете си да ги избегнете.

Колкото по-рано започнете режима по подсилването на имунната си система, толкова пo-малко застрашени ще сте от инфекции. А ако все пак пипнете настинка или грип, ще се преборите с тях много по-бързо и лесно.


Ето и кои са основните посоки, в които трябва да действате, за да подсилите имунитета си:

Храната

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти и особено на витамините А, С, B комплекс, D3 и Е, както и на цинк и селен. Така ще неутрализирате действието на свободните радикали, произвеждани от организма и отговорни за унищожаването на клетките. За да си набавите достатъчно количество антиоксиданти, специалистите препоръчват да консумирате големи количества плодове и зеленчуци с ярък цвят - портокали, лимони, киви, ябълки, червено грозде, спанак, моркови, зеле, домати и т.н. Изключително благотворно действие върху имунната система оказва и чесънът заради своите антивирусни и антибактериални свойства.
Разбира се, има и доста храни, които е препоръчително да изключите от менюто си. Ограничете консумацията на захар и избягвайте тестените изделия, пастата и всички други продукти и ястия, богати на прости въглехидрати - бисквити, бонбони, шоколадови десерти, зърнени закуски и т.н..

Релаксацията

Надали има човек, който да не е подложен на стрес. Но докато краткосрочният може да подсили имунната система, хроничният има точно обратния ефект. Той прави организма податлив на болести - от безобидни до много сериозни. Виновник за това е кортизолът, наричан хормон на стреса, който отслабва имунната система. За щастие, има безобиден начин да държите нивата му под контрол. За тази цел трябва просто да усвоите някаква техника, спомагаща за намаляване на стреса. Проучвания са показали, че един от най-сигурните начини за това е медитацията. Ако не можете да си представите да се занимавате с нея обаче, запишете се на йога. Мащабно изследване, проведено неотдавна от норвежки учени, е доказало, че редовните занимания с нея намаляват стреса в пъти по-ефективно от други методи за релаксация като разходките сред природата и слушането на музика. Нещо повече - йогата засилва действието на определени клетки, свързани с "работата" на имунната система.

Хигиенатаздраве хигиена миене на ръце 2013

За някои може да звучи като излишно напомняне, но редовното миене на ръцете е от съществено значение за намаляването на риска от пренасянето на вируси. Не използвайте обаче антибактериален сапун, а просто изберете някой без вредни химикали, който да е подходящ за цялото ви семейство.


Сънят

Изтощението увеличава податливостта на болести. Казано с други думи, при хората, които не си доспиват, рискът да пипнат настинка или грип е по-голям. Многобройни експерименти са доказали това извън всякакво съмнение. При един от тях, например, група студенти от Университета на Чикаго са помолени да спят само по 4 часа 6 поредни нощи. Когато след това им е направена противогрипна ваксина, организмът им произвежда двойно по-малко антитела от обичайната бройка.
Точно както и стреса, недоспиването може да отслаби имунната система, тъй като подпомага възпалителните процеси в организма. За да се радва на добро здраве, възрастният човек трябва да спи поне 7 часа на нощ.

Социалните контакти

Активният социален живот е изключително важен за физическото и ментално здраве и оказва благотворно действие върху имунната система. Немалко изследвания са доказали, че хората, които са обградени от приятели - независимо дали те са неколцина или голяма група, имат по-силен имунитет от онези, които се чувстват самотни. Звучи изненадващо, но социалната изолация влияе на имунната система дори на клетъчно ниво. Установено е, че проявата на някои от гените, които я контролират, се повлиява значително от чувството на самота. Изводът - излизайте, забавлявайте се и общувайте с приятелите си колкото е възможно по-често.

здраве медитация 2013Спортът

Заседналият начин на живот може да влоши качеството на съня и да доведе до затлъстяване и до други проблеми, увеличаващи риска от различни болести. Именно затова спортът е много важен. Многобройни изследвания са доказали, че 20-минутните тренировки 3 пъти в седмицата подсилват имунната система, тъй като повишават нивото на левкоцитите - клетките, които се борят с инфекциите. Установено е също така, че половинчасовото ходене пеш 5 дни седмично помага за намаляването на риска от настинка. Другата посока, в която спортът оказва положителен ефект върху имунната система, е отделянето на ендорфини, наричани хормони на щастието.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър