Изложба фотографии на най-големия ренесансов замък в Европа

Афиш Добави коментар

До 20 септември Френският институт в България и Алианс Франсез – Варна, представят съвместно с Градската художествена галерия – Варна, и Община Варна изложба фотографии на най-големия ренесансов замък в Европа – Шамбор.

Изложбата се открива в навечерието на Европейските дни на наследството. Замъкът Шамбор има 500-годишна история, която е вдъхновила фотографа Жан-Мишел Тюрпен. Във Варна са експонирани 14 негови фотографии, които отразяват стремежа към тълкуване на дълбоката същност на Замъка Шамбор като гениално дело и един от най-големите паметници на човечеството. Тълкуване, което отива отвъд всеобщата представа за него, която се свежда до размерите му, броя на прозорците и комините.

Изграждането на Шамбор - най-големият в света замък от времето на Ренесанса (XV - XVI в.) - започва на 6 септември 1519 в сърцето на обширен ловен парк, днес защитена историческа местност в областта „Вал дьо Лоар”. Шамбор, редом с Лувъра и Версай, е вписан в най-ранния регистър на френските исторически паметници от 1840, а впоследствие, през 1981, става част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кралски дворец, криещ множество загадки, той дава простор на въображението и подтиква към размисъл. И днес, 500 години след началото на изграждането му, Шамбор, превърнал се в същински мит, буди любопитство и възхищение и ни насочва към епохата на своя основател, крал Франсоа I, и архитекта вдъхновител Леонардо да Винчи.

Градската художествена галерия и Община Варна представят изложба фотографии на най-големия ренесансов замък в Европа

Градската художествена галерия и Община Варна представят изложба фотографии на най-големия ренесансов замък в Европа

© Любомир Бенковски - Бенджи, Bulphoto

Замъкът Шамбор (Château de Chambord) е френски средновековен замък, разположен в град Шамбор, в департамента Лоар-е-Шер, в района Център-Вал дьо Лоар.

Построен в сърцето на най-големия затворен горски парк в Европа (с площ от приблизително 50 км2, заобиколен от стена с дължина 32 километра), той е най-големият замък в долината на Лоара. Разполага с градина за отдих и ловен парк, класифицирани като исторически паметници. Шамбор е единственото кралско владение, останало непокътнато от създаването си.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър