Историци откриха древногръцко подобие на училищен годишник, издялан върху камък

Любопитно Добави коментар

Историци откриха, че древногръцки надпис върху мраморна плоча в музейна колекция е рядък, неизвестен досега списък с имена от типа годишник на випуск, предаде ДПА.

© Arno Senoner

Експерти са разгледали камъка, който е в колекцията на Националните музеи на Шотландия от повече от 100 години. Те работят по проект за публикуване на английски преводи на надписи от Древна Атина, съхранявани в Обединеното кралство.

Историците са установили, че издълбаните букви върху изсбедваната плоча са имена на млади момчета, достигнали пълнолетие - възраст, на която са преминавали военно и гражданско обучение, целящо да ги подготви за живота.

Включени са група от 31 приятели от Атина, които са станали пълнолетни по време на управлението на римския император Клавдий (41-54 г.). Смята се, че целта е била да бъдат показани близките взаимоотношения, които са изградили.

Когато за първи път попадат на препратка към него, експертите решават, че може да е копие на подобен списък, включен в колекцията на музея "Ашмолиън" в Оксфорд. Те обаче разбират, че не е така, когато го виждат.

"Заради ограниченията не можахме да пътуваме до музея до юли 2021 г., но когато видяхме плочата, разбрахме, че не е копие на вече известен надпис, а е напълно ново откритие, което дълго време е било в хранилищата на Националните музеи на Шотландия, от 80-те години на 19-и век. Съдържа списък на група млади момчета, набори… и приятели", обяснява ръководителят на проучването доктор Питър Лидъл, професор по гръцка история и епиграфика в университета на Манчестър.

Оказа се, че са вписани имена, които изследователите никога не са срещали на старогръцки език, от периода 41-54 г., по време на управлението на император Клавдий.

"Това е наистина интересен надпис, отчасти защото е нов, но и защото ни дава нови имена...".

Не се знае къде е бил списъкът, но се смята, че вероятно е бил поставен на мястото, където са обучавани младежите.

Според Лидъл целта му е била да създаде чувство за приятелство сред младите мъже.

Надписът е публикуван на сайта www.atticinscriptions.com.

Експертите са на мнение, че откритието представлява важен нов източник на информация за елитното атинско общество в средата на първи век сл. Хр., период, който е бил решаващ за Атина, тъй като се адаптира към мястото си в Римската империя. Надписите от този период са сравнително редки.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър