Иранският бежанец, вдъхновил филма "Терминал", умря на летището

Клюки Добави коментар

Иранският бежанец Мехран Насери, вдъхновил филма на Спилбърг "Терминал" за блокиран пътник, е починал на летище Шарл дьо Гол в Париж.

Мехран Карими Насери е починал от естествена смърт малко преди обяд в събота на терминал 2F на летище "Шарл дьо Гол" край френската столица, съобщава AFP. Източник от администрацията на летището е съобщил на агенцията, че това се е случило по обяд в събота. "Мога да потвърдя, че той почина днес по обяд на терминал 2F на летището, където беше отседнал през последните няколко седмици", каза той.

Първоначално попаднал в имиграционен капан - не можел да влезе във Франция и нямал къде да отиде - той станал зависим от необичайното си място на пребиваване и все повече се превръщал в национална и международна кауза. Наричаше се "сър Алфред", а малка част от паркета на летището и пластмасовата пейка се превърнаха в негово владение.

Своеобразната история на Карими Насери попада в полезрението на холивудския режисьор Стивън Спилбърг и вдъхновява филма от 2004 г. "Терминалът", в който участват Ханкс и Катрин Зита-Джоунс.

Роден през 1945 г. в Масед Солейман, в иранската провинция Хузестан, Карими Насери се установява на летището през ноември 1988 г., след като лети от Иран до Лондон, Берлин и Амстердам в опит да открие майка си.

Той е бил експулсиран от всяка друга държава, в която е кацал, тъй като не е могъл да представи необходимите документи.

На летище "Шарл дьо Гол" около него се изгражда неформална мрежа за подкрепа, която му осигурява храна и медицинска помощ, както и книги и радио.

Том Ханкс в "Терминалът"

Том Ханкс в "Терминалът"

„Терминалът“ е американски трагикомичен филм от 2004 г., продуциран и режисиран от Стивън Спилбърг, и с участието на Том Ханкс, Катрин Зита-Джоунс и Стенли Тучи. Филмът е вдъхновен отчасти от 18-годишния престой на иранеца Мехран Карими Насери на летище Шарл дьо Гол в Париж от 1988

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър