Инфектираните с варианта Омикрон са заразни по-рано

Здраве Добави коментар

Все още не е ясно кога стават заразни хората с Омикрон, но предварителни данни показват, че това става по-рано, възможно е само ден след като се заразят, съобщи Асощиейтед прес.

New visualisation of the Covid-19 virus
New visualisation of the Covid-19 virus © Fusion Medical Animation

Според американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията хората с коронавирус са най-заразни в дните преди и след появата на симптомите. Този прозорец обаче може да започва по-рано при Омикрон.

Причината е, че Омикрон изглежда предизвиква симптоми по-бързо от останалите варианти - средно около три дена след заразяването, но това може да става и само ден след това.

При предишните варианти хората ставаха заразни след два до четири дена от началото на инфекцията и оставаха така 2-3 дена след отминаването на симптомите.

Още е рано да се каже дали по-краткият инкубационен период на Омикрон наистина означава по-ранно предаване на заразата, изтъкват изследователи. Но това може да обясни защо вариантът се разпространява толкова бързо.

Д-р Ейми Каргър от Медицинския факултет на Университета на Минесота препоръчва хората да се тестват три дена и пет дена след като са били контактни. Ако човек си прави само един тест, е по-добре да изчака петия ден. Хората със симптоми трябва да се тестват веднага.

Лабораторните тестове са по-чувствителни от бързите. Затова те би трябвало да засичат вируса още след три дена, ако не и по-рано.

Хората, които не проявяват симптоми, обикновено са с много по-малък вирусен товар и е много по-неясно кога и въобще дали стават заразни.

Далите положителен резултат без симптоми обаче е препоръчително да се изолират за поне пет дена, са най-новите препоръки на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. Хората със симптоми трябва да се изолират най-малко докато не изминат 24 часа от спадането на температурата.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър