Илон Мъск ще строи спускаем апарат за Луната

Технологии Добави коментар

SpaceX спечели договор на НАСА, побеждавайки Blue Origin на Джеф Безос и други фирми, и се присъедини към космическата програма Artemis. Корабите на Starship, които в момента се подлагат на полетни тестове, ще сърфират във Вселената.

Илюстрация на дизайна на спускателния апарат SpaceX Starship, който ще отведе първите астронавти на НАСА до повърхността на Луната по програмата Artem...

Илюстрация на дизайна на спускателния апарат SpaceX Starship, който ще отведе първите астронавти на НАСА до повърхността на Луната по програмата Artemis.

© SpaceX

НАСА избра компанията "Спейс Екс" на Илон Мъск да разработи спускаем апарат, с който двама американски астронавти да кацнат на Луната, съобщиха световните информационни агенции.

Договорът е на стойност 2,9 милиарда долара. Той е в рамките на програмата "Артемида" за връщане на астронавти на Луната до 2024 г., като стъпка към първата пилотирана мисия до Марс.

Съперник на "Спейс Екс" за договора беше компанията "Блу ориджин" на Джеф Безос и военната "Дайнетикс".

Корабът "Старшип" на "Спейс Екс", който е проектиран за кацане на Луната, ще е с просторна кабина и два люка за излизане на повърхността.

Крайната цел е да бъде разработена многократна система за изстрелване и кацане, която да се използва не само за Луната, но и за други дестинации, като Марс.

В рамките на мисията четирима астронавти ще бъдат изстреляни с космическия кораб "Орион" на НАСА до лунна орбита. Там двама ще се прехвърлят в спускаемия модул на "Спейс Екс" за кацане на Луната. Двамата астронавти ще изследват лунната повърхност около седмица, преди да се върнат на Земята. Те ще са първите, стъпили на Луната от повече от 50 години. Предвидено е сред тях да има жена.

От 1969 г. до 1972 г. 12 астронавти на НАСА кацнаха на Луната.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Илон Мъск #Космос