Хроничните вирусни инфекции действат на имунитета като стареенето

Здраве Добави коментар

Американски биолози проследиха ефекта на имунодефицитните и хепатитните вируси върху тялото на няколко десетки пациенти и установиха, че борбата с хронични инфекции драстично ускорява стареенето на цялата имунна система, съобщи ТАСС.

young woman and coronavirus mask
young woman and coronavirus mask
© engin akyurt

Статия за изследването е публикувана в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

От няколко години се възобнови дебатът какво представлява процесът на стареене при хората и многоклетъчните животни. Някои от тях приемат, че този процес не е случаен, а се контролира от "програмата за смърт" - взаимосвързан набор от гени.

Други учени смятат, че стареенето има напълно случаен характер и е резултат на натрупването на мутации и случайни сривове в клетките. Както показват новите експерименти на учени от университета в Рочестър, прочистването на тялото от поредица от увредени клетки с помощта на генна терапия значително удължава живота им.

Според двете теории такива случайни или програмирани промени във функционирането на организма на застаряващите животни и хора водят до увеличаване на възпалителните процеси и образуването на хронични огнища на възпаление. Появата им причинява постоянен клетъчен стрес и води до масивна клетъчна смърт в различни органи на тялото, което води до техния постепенен отказ.

Дейвид Фурман и колегите му от института "Бак" за изучаване на стареенето откриват, че хроничните вирусни инфекции могат да бъдат включени в този процес, като изучават как се е променило здравословното състояние на около 100 американци, лекувани от ХИВ или хепатит С.

Учените проследяват как работи имунитета им преди и след лечението и сравняват с имунните клетки на голям брой здрави възрастни хора, участвали в проекта "1000 имуноми", една от дългосрочните инициативи за изследване на биологията на стареенето.

Резултатите показват, че хроничните инфекции и стареенето причиняват сходни нарушения във функционирането на Т-клетките и други органи на имунната система, участващи в развитието на възпалението. По-специално, те намаляват чувствителността си към молекули, които потискат възпалителните процеси, повишават активността на онези генни вериги, които са отговорни за производството на сигнали, стимулиращи дейността на имунната система, а също така намаляват броя на така наречените "наивни" Т-клетки, които са от решаващо значение за борба с нови инфекции.

Много от тези промени във функционирането на имунната система не изчезват дори една година след като носителите на хепатит С са били лекувани и напълно са се изчистили от вируса. Според специалистите това предполага, че много други хронични вирусни инфекции, могат да служат като един от основните движещи фактори на целия процес на стареене.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър