Градските светлини пречат на нормалния живот на прилепите

Любопитно Добави коментар

Прилепите се смущават от светлинните ореоли от градските светлини, които нарушават ловуването им и вероятно допринасят за спада в някои популации на прилепи, съобщи АФП, като цитира резултати от научно изследване.

© René Riegal

Учените и досега са показвали въздействието на светлинното замърсяване върху биоразнообразието, но ефектът на светлинните ореоли, образуващи се около градовете, е по-слабо познат.

С помощта на данни, събирани в продължение на повече от седем години от научна програма във Франция, изследователите отчитат въздействието на това дифузно светлинно замърсяване върху полунощните прилепи.

Този вид, който е по-толерантен към светлината, се среща по-рядко в райони, замърсени от изкуствени светлина, се посочва в прессъобщение на френския Национален природонаучен музей.

Освен това и нощната активност на прилепите от този вид е повлияна. В средни по големина градове нощната активност на този вид прилепи е изместена средно с шест минути по-късно в ясни нощи и с 10 минути в случай на облачно време, което усилва ореола чрез отразяване на светлината от земята, сочат резултатите от изследването, публикувани в специализираното издание "Енвайрънментъл палушън".

"Няколко минути може да изглеждат пренебрежими, но някои видове прилепи като полунощните не са постоянно активни през цялата нощ, те ловуват в силно изразен пик веднага след залез", каза за АФП водещият автор на изследването Леа Маритон от Националния природонаучен музей в Париж. Затова и малка промяна може да има драстични последици, каза тя.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър