Google Street View става на 15г. - България в топ 50

Любопитно Добави коментар

България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View през 2021

В далечната 2007 г. Google прави революция със създаването на Google Street View, като първите кадри, публикувани на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър. Оттогава автомобилите на Street View, оборудвани със специални камери за панорамна фотография, са заснели и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона мили, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо! Улиците обаче не изчерпват възможностите на платформата – създават се снимки и от културни забележителности, вътрешността на сгради с културно-историческа значимост, космически кадри, и дори и такива от океанските дълбини.

На 15-ия рожден ден на услугата Street View Google споделя данни за най-посещаваните и най-атрактивни локации по света, които потребителите са търсили през изминалата година, сред които се нареждат и български забележителности и туристически дестинации.

България е класирана на 46-то място сред най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 г., точно между Шри Ланка и Южна Корея. Класацията се оглавява от Индонезия, САЩ и Япония, следвани от Мексико и Бразилия на съответно 4-то и 5-то място. Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаоската народнодемократична република, като една от най-желаните дестинации за почивка от българите – Малдивите – се нарежда на 100-то място.

Що се отнася до най-посещаваните световни забележителности в Street View за периода април 2021 – април 2022 г., България присъства в Топ 500, като катедралата „Св. Александър Невски“ в столицата се нарежда на 439-то място. Класацията за изминалата година се оглавява от най-високата сграда в света, Бурж Халифа в Обединените арабски емирства (1-во), емблематичната Айфелова кула в Париж (2-ро) и специална колекция от снимки на Тадж Махал в Индия (3-та). Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от катедралата Св. Александър Невски, напр. Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460-то място), Дворецът Долмабахче (461 място) или дворецът-музей Забраненият град в Пекин (496 място).

Кои са най-посещаваните забележителности в България? Ето първите 10 за изминалата година:

1. Храм-паметникът "Св. Александър Невски" в София
2. Църквата "Света София"
3. Троянският манастир
4. Рилският манастир
5. Екшън Аквапаркът в Созопол
6. Църквата "Света Неделя" в София
7. Нос Калиакра
8. Централна автогара - София
9. Църквата "Света Троица"в Банско
10. Църквата "Успение на Св. Богородица" в Самоков

През последната година интересът към музеите също е нараснал. И докато някои от най-популярните по света, като Лувъра във Франция, замъка Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат очакваните водещи позиции в съответните държави, в Португалия най-популярен сред разглежданите в Street View се оказва CR7 - музеят на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.

В България челното място заема Боянската църква-музей. А това е класацията на 10-те най-често разглеждани музеи в България:

1. Боянската църква в София
2. Музеят на илюзиите в София
3. Националният природонаучен музей в София
4. Мини България Парк във Велико Търново
5. Музеят на солта в Поморие
6. Музеят "Къкринско Ханче" в Къкрина, Община Ловеч
7. Музейко в София
8. Църквата-музей "Христос Пантократор" в Несебър
9. Музеят на розата в Казанлък
10. Етнографският музей на открито "Етър“ в Габрово

Функцията Street View на Google Maps стартира в България през 2013 г. и впоследствие биват добавени многобройни нови местоположения и забележителности, за да се гарантира възможно най-доброто потребителско изживяване. Добавени са опции като например да посещаваме места, недостъпни за автомобили, като пешеходни зони или планински върхове, докато седим удобно у дома. Първата актуализация на Street View е през 2018 г. и оттогава автомобилите на Google Street View посещават България почти всяка година, за да отразяват развитието на градската инфраструктура и извънградските пътища и обекти.

За да отбележи честването на своята 15-годишнина, Google Street View добави четири нови колекции, които можете да разгледате при следващото си Street View пътешествие:

  • Пирамидите на Меро в Судан: Благодарение на нови панорамни изображения, можете да разгледате древните пирамиди, в които се помещават гробници на кралете и кралиците на Мероитското кралство.
  • Миланската катедрала: Дуомо е най-голямата в Италия и третата по големина катедрала в Европа, предоставяща и възможността да се насладите на една от най-красивите гледки към Милано! Сега всеки може да погледне зад кулисите на това архитектурно и културно богатство, благодарение на изображенията, осигурени с подкрепата на Google Arts & Culture и Миланската катедрала.
  • Дом на инвалидите в Париж: Преди появата на Айфеловата кула златният купол на Домът на инвалидите е бил най-високата точка в Париж. Новите изображения на историческите сгради в т.нар. Дом на Инвалидите ви позволяват да разгледате музеите и паметниците и да научите повече за военната история на Франция чрез виртуална обиколка.
  • Sydney Ferries in Australia: Емблематичните фериботи в Сидни ще бъдат дигитално увековечени, благодарение на сътрудничеството между Google и Агенцията по транспорта на австралийския щат Нови Южен Уелс. Тази колекция от панорамни ще бъде достъпна за разглеждане в Street View по-късно тази година, за да могат хората по целия свят да направят виртуална обиколка на ферибот в Сидни и да се отправят на пътешествие по зашеметяващото крайбрежие на града.

Ето и някои от най-впечатляващите кадри в 5 Street View, подбрани от Google:

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър