Глигани превзеха кампанията за местните избори в Рим

Любопитно Добави коментар

Нашествие на глигани в Рим се превърна в основна тема на кампанията за местните избори, предаде Ройтерс.

© Eva Blue

Настоящата кметица Вирджиния Раджи, която се надява да бъде преизбрана през октомври, хвърли вината върху политическите си опоненти за дивите прасета, които обикалят улиците в някои от кварталите.

В изминалите години глигани се настаниха в Рим, привлечени от купищата вонящ боклук, натрупан покрай неизхвърляните контейнери. Възрастни животни заедно с малките си безстрашно преминават покрай автомобилите и хората.

"Страхувам се . . . веднъж ги видях, докато изхвърлях боклука. Те тръгнаха след мен", разказва жителката на Рим Роса Карлети.

Кметицата Раджи от Движение "Пет звезди" се стреми да прехвърли вината за нежеланите посетители върху политическите си опоненти. Тя заведе дело в началото на месеца, като обвини управата на областта Лацио, в която влиза и Рим и се ръководи от лявоцентристката Демократическа партия, че не е успяла да спре животните да влязат в столицата.

Регионалните власти обаче категорично отхвърлят обвиненията с обяснението, че за глиганите отговарят различните общински съвети на столицата.

Роберто Гуалтиери, който е сред основните конкуренти на Раджи за кметския стол и е член на Демократическата партия, казва, че делото за глиганите е "шега". Той обвинява настоящата столична управа в лошо стопанисване.

Видеокадри с нашествия на дивите прасета често стават популярни.

През май шест глигана бяха заснети да притесняват жена на паркинг близо до Рим, принуждавайки я да хвърли пазарските си чанти и да избяга.

Миналия октомври пък полицията застреля свиня и шестте й прасенца на детска площадка близо до Ватикана.

"Вместо да бъде кмет, Раджи по същество беше зоолог", заяви лидерът на крайнодясната партия "Италиански братя" Джорджа Мелони, докато агитира за кандидата на формацията с плакат с надпис: "Диви свине, плъхове с размерите на лабрадори, чайки-убийци - видяхме всичко това".
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър