Генна мутация предпазва от тежко протичане на Ковид-19

Здраве Добави коментар

Нови изследвания потвърждават теорията, че хора с определена версия на един ген е по-малко вероятно да развият тежка инфекция Ковид-19, съобщи Ройтерс.

© Martin Sanchez

Предишни изследвания идентифицираха специфична група гени, наречени клъстер OAS1/2/3, свързани с риска от тежък Ковид-19.

Една версия на ген от този клъстер, предавана от неандерталците, изглежда защитава срещу тежко протичане на инфекцията и намалява риска с около 23 на сто. Предишните изследвания са извършени основно сред хора с европейски предци. Според резултати, публикувани в специализираното издание "Нейчър дженетикс", международен екип учени под ръководството на университета Каролинска в Швеция наблюдават същата връзка на този генетичен вариант с по-леко протичане на Ковид-19 при хора с африкански произход.

"Фактът, че хора от африкански произход се ползват със същата защита, ни позволи да идентифицираме уникален вариант в ДНК, който наистина защитава от Ковид-19", казва съавторът на изследването д-р Дженифър Хъфман.

Гените OAS са свързани с поредица от въздействия, които помагат на клетките на се борят с вирусите, казват учените. Опознаването и разбирането на тези гени и ефектът им върху рисковете от Ковид-19 може да помогне за разработването на лекарства, добавят те.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус