Филмът "Още по едно" изглежда по-актуален на фона на глобалната пандемия

Клюки Добави коментар

Датската продукция с елементи на драма и комедия "Още по едно", отличена с "Оскар" за най-добър международен филм, намери глобална публика, тъй като е своеобразно празнуване на живота във време, когато пандемията застрашава нашето съществуване, смята режисьорът й Томас Винтерберг, цитиран от Ройтерс.

Филмът с Мадс Микелсен в главната роля е разказ за гимназиални учители на различни етапи от кризи на средната възраст, които тестват способността на алкохола да подобри живота им.

"Откривам, че алкохолът във филма е символ за нещо по-голямо от самото пиене ", казва 51-годишният Винтерберг в интервю за агенцията. "Нашето съществуване е застрашено от пандемията, но има елемент на радост в този филм, с хора споделящи бутилки, които се прегръщат и празнуват живота. Мисля, че имаше огромен стремеж към неконтролируемото. Предполагам, че става въпрос за излагане на риск, за излизане за малко от зоната ни на безопасност", допълва той.

Микелсен, чийто герой намира кратък стимул и просветление от пиенето, изпълнява продължителен пиянски танц в края на филма и застива във времето във финалната сцена, когато се хвърля от кей в Копенхаген.

"Някои хора смятат, че той полита в последната сцена, докато други възприемат, че пада. За мен финалът носи елемент на екстаз, елемент на безтегловност, но и на скръб по герой, загубил най-добрия си приятел", казва Томас Винтерберг.

В благодарствената си реч на състоялата се в неделя церемония за наградите "Оскар" режисьорът посвети наградата на 19-годишната си дъщеря Ида, която е трябвало да изпълни роля във филма, но загива в автомобилна катастрофа четири дни след началото на снимките.

Развълнуваният Винтерберг сподели, че е открил смисъла да продължи да снима след загубата й, решавайки, че с филма ще отдаде почит към паметта й.

"Това, което се случи в неделя, беше най-добрият начин за издигане на паметник на дъщеря ми. Моментът беше много емоционален, защото тя ми липсва, но беше изпълнен и с удовлетворение", каза режисьорът.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър