Фестивалът "Синелибри" показва избрани филми от Кан

Афиш Добави коментар

Между 9 и 31 октомври в София и още седем града ще се състои седмото издание на "Синелибри", съобщават организаторите от "Колибри".

Седмото издание на кино-литературния фестивала ще бъде под мотото "Божествена комедия", по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери.

Сред филмовите продукции, договорени в Кан, е дългоочакванaта драматична комедия на Нани Морети "Три етажа" по бестселъра на Ешкол Нево. Израелският писател вече е добре познат в България именно благодарение на тази своя творба, която представлява експеримент с романа като жанр, но и с опитите на едно разнолико общество да открие своята идентичност. Трите етажа от заглавието кореспондират с три самостоятелни изповеди - метафора на основните етапи в теорията за личностното развитие на Зигмунд Фройд.

Друг акцент е "Историята на жена ми" на Илдико Енеди, адаптация на едноименния роман на Милан Фющ, спряган като връх в неговото творчество. Унгарската режисьорка нашумя с филма си "За тялото и душата" (2017), който беше удостоен със "Златна мечка" на кинофестивала в Берлин, освен това беше номиниран за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Трескаво очакване буди провокативната френско-холандска биографична история "Бенедета" на режисьора Пол Верховен, адаптация по книгата на Джудит Браун "Неприлични действия: Животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия". Режисьорът на "Тя", "Черната книга" и "Първичен инстинкт" не изневерява на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика.

В афиша е и "Карай колата ми" на японския режисьор Рюсуке Хамагучи - филмът заслужено се нареди сред фаворитите на журито в Кан и спечели наградата за най-добър сценарий, а последният е вдъхновен от разказ на Харуки Мураками.

Ще бъде показан и новият филм на Франсоа Озон - "Всичко мина добре". Главната роля в тази драма, базирана на действителен случай, е поверена на Софи Марсо. Партнират й Шарлот Рамплинг и Хана Шигула.

Очаква се кино-литературните премиери през октомври да бъдат посетени от много специални гости, сред които режисьори, сценаристи, писатели, актьори, светила на европейската филмова и литературна сцена.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #кино #Синелибри