Експертите разкриват какво означават тайните послания на котките

Любопитно Добави коментар

Ако котката не желае да бъде докосвана, стопанинът й трябва да разчете правилно посланието й и да се съобрази с него, обясняват руски експерти, цитирани от "Аргументи и факти".

© Alex Nicolopoulos

Людмила Коникова, ветеринарен лекар-невролог и специалист по поведенчески проблеми напомня, че котките не са толкова интелектуално "надарени" същества, за колкото ги смятат любителите им, и не разбират причинно-следствените връзки.

Подобно на други животни, сладките писани имат първо и преди всичко инстинкти.

"Те нямат морални принципи, ценности и социални нагласи, за разлика от хората", казва Коникова.

Котките са достатъчно "самодостатъчни" създания, поради което е необходимо хората да съблюдават поставените от тях "граници". Писаните, например, не обичат "натрапчиви" поглаждания както от стопаните си, така и от непознати. Следователно не трябва да се сърдите на котката си, полегнала блажено до вас, но опитала се да ви захапе на мига, в който се опитате да я погалите. Посланието й трябва да ви подскаже, че точно в този момент тя не е в настроение да бъде докосвана.

Според Елена Мелникова, зоопсихолог, ветеринар и експерт по корекция на поведението на котките, агресията при тези животни често е свързана с внезапен страх или стресова ситуация. Ако обаче домашната питомка често проявява агресивно поведение, е необходима консултация със специалист.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #домашни любимци #Котки