Експерти призоваха да бъдат спрени проектите за слънчево геоинженерство

Любопитно Добави коментар

Проектите за слънчево геоинженерство, предназначени да ограничат затоплянето на климата, са потенциално опасни и трябва да бъдат забранени от правителствата, пишат 60 експерти и учени в отворено писмо, съобщи АФП.

© Luis Graterol

Инжектирането на милиарди частици сяра в горния слой на атмосферата - един от най-спорните проекти за съзнателно модифициране на слънчевата топлина, може и да отблъсне част от слънчевите лъчи, но вторичните ефекти може да надхвърлят ползите, твърдят експертите в писмото, публикувано в сп. "WIREs Climate Change".

"Използването на слънчево геоинженерство не може да бъде управлявано прецизно и ефикасно на световно ниво. Затова апелираме към правителствата, ООН и другите действащи лица да предприемат незабавни политически мерки, за да предотвратят приемането на слънчевото геоинженерство като вариант срещу затоплянето на климата", добавят те.

Глобалното затопляне трябва да бъде ограничено до 2 градуса Целзий, при възможност 1,5 градуса, но този таван може да бъде достигнат още около 2030 г. Изправени пред невъзможност да ограничат изпускането на въглероден окис, някои политици се надяват геоинженерството да помогне да бъде спечелено време.

Учените отдавна знаят, че инжектирането на значително количество отразяващи частици в горния слой на атмосферата може да охлади планетата. Такъв беше ефектът и от изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г. - средната температура на земната повърхност намаля за цяла година.

Отвореното писмо предупреждава за рисковете. Съзнателно модифициране на достигащите до Земята слънчеви лъчи може да наруши цикъла на мусоните в Южна Азия и Западна Африка и така да съсипе селскостопански култури, от които зависи прехраната на стотици милиони души. И ако то спре по някаква причина, е много възможно повърхностната температура бързо да се покачи, твърди Междуправителствената експертна група за климатичните промени. Още повече че тази технология няма да предотврати въглеродният двуокис да се натрупва в атмосферата.

Подписалите писмото експерти, като проф. Арти Гупта от университета във Вагининген или президента на германската Агенция по околната среда Дирк Меснер, се безпокоят също от рисковете, свързани с напразните надежди за решение на глобалното затопляне, които могат "да разубедят правителствата, предприятията и обществото да направят всичко възможно да достигане на въглероден неутралитет възможно най-скоро".

Експертите подчертават също липсата на начини за контрол на тези проекти.

Затова отвореното писмо призовава за "международно споразумение за неизползване", което би блокирало финансирането, експериментите и издаването на патенти за такива технологии, без това да сложи край на научните изследвания

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър