Експериментално лекарство обещава резултати при рак на простата

Здраве Добави коментар

Експериментално лекарство в САЩ дава обещаващи резултати при пациенти с рак на простатата в напреднал стадий, съобщи Асошиейтед прес.

Радиофармацевтичният препарат атакува с радиация директно туморните клетки. Лекарството в този случай е молекула, която се състои от две части: тракер, който търси туморните клетки и активно вещество, което ги унищожава.

Трилиони от тези молекули преследват раковите клетки, като се захващат към протеиновите рецептори на клетъчната мембрана. Радиацията от полезния товар поразява туморните клетки, които са в обхвата ѝ.

"Можете да лекувате тумори, които не се виждат", обяснява д-р Франк Лин, който не е участвал в изследването, но ръководи отдел в Националния онкологичен институт, помагащ при разработването на подобни радиофармацевтици.

Малко такива лекарства са одобрени на този етап, но това може да се окаже нов начин за лечение на пациенти, страдащи от рак на труднодостъпни места и такъв, който не може да се оперира.

В експерименталното лечение са участвали 831 мъже с рак на простатата в напреднал стадий. Две трети от тях са получили радиофармацевтичния препарат, като са го взимали на през шест седмици или общо шест пъти.

След две години повечето от тези пациенти, които са получавали лекарството, са се чувствали по-добре. Развитието на болестта е било спряно за близо девет месеца, а при останалите пациенти - за около три. Животът на лекуваните с експерименталния препарат се удължава с 15 месеца, докато при традиционното лечение - с 11 месеца.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър