Екоактивист хвърли парче торта по „Мона Лиза“ в Лувъра

Любопитно Добави коментар

Екоактивист хвърли парче торта по картината „Мона Лиза“ на италианския художник Леонардо да Винчи, изложена в Лувъра в Париж, съобщи телевизионният канал Бе Еф Ем, цитиран от ТАСС.

© The Free Birds

Инцидентът е станал в неделя.

Видеоклипове, публикувани в Туитър, показват как млад мъж хвърля парче торта и го размазва върху защитното бронирано стъкло, зад което се пази една от най-известните творби в света.

Той успява да се доближи възможно най-близо, дегизиран като жена с увреждания в инвалидна количка.

„Мислете за Земята. Има хора, които унищожават Земята. Помислете за това. Художниците ви казват: „Мислете за Земята. Всички художници, мислете за Земята. Ето защо го направих. Мислете за планетата", казва той на един от клиповете, на които се вижда как охраната на музея го отвежда.

От Лувъра все още не са коментирали инцидента.

Според телевизионният канал Бе Еф Ем“, служители на музея са почистили бронираното стъкло и картината не е пострадала.

Предпазното стъкло е монтирано заради многобройните опити за „покушение“ на Джокондата.

През 2009 г. турист хвърля чаша чай върху картината, счупвайки тогава обикновеното защитно стъкло.

През 1974 г., когато творбата на Да Винчи е изложена в Националния музей в Токио, картината е напръскана с боя, но е възстановена.

Има още две атаки през 1956 г. В единия случай мъж залива картината с киселина, повреждайки долната част на платното, а във втория боливийски художник хвърля камък по нея, причинявайки леки щети.

През 1911 г. картината е открадната от италианския музеен работник Винченцо Перуджа, който я скрива в апартамента си. „Мона Лиза“ е открита две години по-късно, когато Перуджа се опитва да продаде произведението на прочутата художествена галерия Уфици във Флоренция.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър