Ефектът от втора бустерна доза от ваксината намалява бързо при най-възрастнитe

Здраве Добави коментар

Мащабно изследване в Израел показа, че четвърта доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" намалява случаите на Ковид-19 при най-възрастните, но защитата от болестта изглежда кратка, предаде Ройтерс.

© Mat Napo

Защитата от втората бустерна инжекция намалява след четири седмици, макар и срещу тежко боледуване да се запазва шест седмици.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин". Учените отбелязват, че са необходими допълнителни наблюдения, за да бъде оценена дългосрочната защита.

Изследването е обхванало 1,3 милиона души на възраст над 60 години между 10 януари и 2 март от базата данни на израелското Министерство на здравеопазването. Тогава в страната е преобладавал вариантът Омикрон.

Друго изследване от Израел показа миналия месец, че възрастните хора с втори бустер от ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" със със 78 процента по-ниска смъртност от тези с една доза.

Израел започна да предлага втора бустерна доза през януари.

Европейските министри на здравеопазването призоваха правителствата в ЕС да подкрепят четвърта доза за хората над 60 години.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19