Една пета от влечугите по света са застрашени от изчезване

Любопитно Добави коментар

Eдна пета от влечугите по света са застрашени от изчезване, предаде Асошиейтед прес, като цитира нова подробна оценка на хиляди видове.

© Selin Şahin

Констатациите са публикувани в списание “Нейчър”.

От 10 196 анализирани вида влечуги, 21 процента са класифицирани като "застрашени", "критично застрашени" или "уязвими", включително емблематичните за Южна и Югоизточна Азия качулати змии.

„Този труд е много сериозно постижение, като добавя към нашите познания още информация къде са застрашените видове и къде трябва да работим, за да ги защитим“, каза екологът от университета "Дюк" Стюарт Пим, който не е участвал в проучването.

Подобни оценки бяха направени на бозайници, птици и земноводни, давайки насоки на властите за това как да се очертаят границите на националните паркове и да се разпределят екологичните фондове.

Работата върху изследването на влечугите, в което са участвали са почти 1000 учени и 52-ма съавтори, започва през 2005 г. Реализацията на проекта се забавя заради предизвикателства при финансирането, разказва съавторът Брус Йънг, който е зоолог в научната организация с нестопанска цел “НейчърСърв”.

“Вниманието е фокусирано много повече върху по-космати, пернати видове гръбначни животни с цел опазването им“, обяснява той. Йънг подчертава, че влечугите също са очарователни и от съществено значение за екосистемите.

Галапагоската морска игуана, единственият гущер в света, адаптирал се към морския живот, е класифицирана като „уязвим“ вид, каза съавторът Блеър Хеджис, който е биолог. На този вид влечуги са били необходими пет милиона години, за да се адаптира към търсенето на храна в морето, каза той. Специалистът се опасява „колко еволюционна история може да бъде загубена, ако този единствен вид изчезне".

Шест от видовете морски костенурки в света са застрашени. Седмият вероятно също е в беда, но учените нямат данни, за да направят класификация.

В световен мащаб най-голямата заплаха за влечугите е унищожаването на местообитанията им. Ловът, инвазивните видове и климатичните промени също създават рискове, каза съавторът Нийл Кокс, мениджър в отдела за оценка на биоразнообразието на Международния съюз за опазване на природата.

Влечугите, които живеят в горски райони е по-вероятно да бъдат застрашени от изчезване, отколкото обитателите на пустинята. Това в известна степен се дължи на факта, че горите са обект пред по-голямо унищожение от хората, установи проучването.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър