Единадесето международно изкачване на връх Руй

Свежо Добави коментар

Единадесето международно изкачване на връх Руй ще се състои на 19 юни, съобщиха от Трънското туристическо дружество /ТТД/.

Руй планина
Руй планина © Константин Коцев, www.topomaps.info

Планинари от двете страни на границата ще се срещнат на знаковия връх след едногодишна пауза заради пандемията от COVID 19. Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън. Изкачването е ежегодно и набира все по-голяма популярност.

За единадесети път заедно ще се насладим на гледките от Пирин и Рила до планините около Ниш, Сърбия, приканват от Трънското туристическо дружество.

Тази година основното изкачване ще бъде от село Зелениград и ще върви по стръмна пътека, маркирана с червено. Връщането е по нова пътека, слизаща отново в Зелениград, но значително по-полегата. Кръговият маршрут предлага много различни гледки, уточняват от дружеството. Предвидено е и посещение на връх Шильи камик, и пещерата Царева църква.

Понеже връх Руй е разположен на границата между България и Сърбия, необходимо е участниците да изпратят имейл до Гранична полиция, съдържащ трите имена, ЕГН и телефон за връзка, предупреждават от ТТД.

Изкачването на връх Руй е най-масовата туристическа проява в Пернишка област. Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и Бабушница, подписан през 2014 г.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър