Домакинската работа подобрява мозъчното здраве

Любопитно Здраве Добави коментар

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес".

© Andrea Piacquadio, Pexels

Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат по-голям мозък, което е силен индикатор за когнитивно здраве.

"Учените вече знаят, че физическите упражнения имат положително въздействие върху мозъка, но изследването ни е първото, което показва, че същият ефект има и домакинската работа", каза психологът Ноа Коблински, координатор на проекта в изследователския институт "Ротман" на "Бейкрест". Резултатите са публикувани в сп. "Би Ем Си Джериатрикс".
© Andrea Piacquadio, Pexels

В изследването учените са потърсили връзката между домакинската работа, размера на мозъка и когнитивните способности на 66 когнитивно здрави възрастни хора. Участниците в експеримента били подложени на три обстойни прегледа за обща здравна оценка, структурна мозъчна образна диагностика и оценка на когнитивните способности. Те отговаряли на въпроси за времето, което прекарват в различни дейности като подреждане, почистване от прах, готвене, пазаруване, работа на двора, домашни ремонти и други.

След анализ на данните учените установили, че възрастните хора, които прекарват повече време в къщни дейности, имат по-голям мозъчен обем, независимо от това какво физическо натоварване са понесли. Промените се наблюдавали в хипокампа, който

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър