Дигитален демографски атлас на ЕС прогнозира сериозен спад на населението у нас

Любопитно Добави коментар

Намаляване на населението се очаква за следващите десетилетия в много райони на България - това е прогнозата на цифровия демографски атлас, разработен от Съвместния изследователски център на ЕС (JRC).

© mauro mora

Той вече действа, съобщиха за БТА от пресслужбата на Европейската комисия. Атласът е публикуван от Центъра на JRC за знания в областта на миграцията и демографията. Той представлява онлайн референтен инструмент, който дава ориентири за политици, специалисти и широката общественост за миграцията и демографията. Атласът обединява данни от няколко международни източника за показатели, свързани с миграцията, убежището, интеграцията, демографията и развитието за близо 200 държави.

Населението на България е намаляло с около 470 000 души през последните десет години, а средната възраст на българските граждани се е увеличила от 42,2 на 44,8 години според новия демографски атлас на JRC.

Според прогнозите му за по-голямата част от област София, например за Елин Пелин, очакваната за следващите 30 години тенденция е към намаление на населението с около 10 %, докато градове като Бургас или Варна се очаква да загубят около 6 % от населението си. В селските райони на области като Видин, Монтана и Враца се очаква още по-рязък спад. Във Видин населението вероятно ще намалее с 32 %.

Старт на проекта дадоха през април тази година заместник-председателят на Европейската комисия за демокрацията и демографията Дубравка Шуица и еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

"Демографският атлас ще бъде нашето първо истинско хранилище за демографски данни и индикатори в ЕС. Той ще улесни решаването на проблемите с недостига на кадри с различни умения и възползването от предимствата на дигитализацията и зелената трансформация", каза тогава еврокомисар Габриел.
"Атласът е жив инструмент и изследователският екип, който го разработи и поддържа, постоянно го обогатява с нови данни и тематични истории, които свързват демографските тенденции със специфични политики", казаха за БТА от пресслужбата на Европейската комисия.

Екипът получава отзиви за ползите от него и от европейските институции, и от външни потребители и ги отчита при обновяване на атласа.

През януари следващата година се очаква ново издание на атласа, с актуални данни. Третото издание, което също е планирано за 2022 г., ще направи атласът глобален с данни от страни по целия свят, уточниха от ЕК.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър