Диетата с малко мазнини намалява тестостерона

Здраве Добави коментар

Диетата с малко мазнини намалява тестостерона на мъжете, което може да предизвика редица здравни проблеми, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на британски учени.

© Louis Hansel @shotsoflouis

Диетолози от университета в Устър са работили с 206 мъже. Резултатите им показват, че диетата с малко мазнини намалява тестостерона със средно 10 до 16 процента. Спадът е още по-голям при вегетарианците - до 26 процента.

Ниските нива тестостерон са свързани с по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, Алцхаймер.

Диетите с малко мазнини обикновено залагат на пълнозърнести продукти, нетлъсто месо, като пилешко без кожа, риба, плодове, зеленчуци и кълнове. Те са здравословни, но експертите подчертават, че е важно в храната на мъжете да има и мазнини, например от месо, ядки и млечни продукти.

Препоръчително е мъжете да консумират достатъчно ненаситени мазнини - зехтин, авокадо, ядки, за да повишат тестостерона си, изтъкват експертите.

Макар и мазнините да са важна част от балансирания начин на хранене, специалистите все пак препоръчват да не се прекалява с наситените, каквито има в маслото, тлъстите меса и сладкишите. Те могат да повишат холестерола, който увеличава опасността от сърдечносъдови болести.

Хората обикновено прибягват към диета с понижено съдържание на мазнини от здравни съображения - да контролират теглото си и да предотвратят покачването на холестерола. При тези диети обикновено млечните продукти са с намалена масленост.

Нормалните нива на тестостерон при мъжете са много важни за спортните постижения, психичното и сексуално здраве.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #диета