Диабетът увеличава 4 пъти риска от дълъг Ковид

Здраве Добави коментар

Диабетът увеличава вероятността от тежко протичане на инфекцията от новия коронавирус и до 4 пъти - риска от дълъг Ковид, съобщи ЮПИ, като се позовава на резултати от изследване на американски специалисти.

© Heike Trautmann
"Макар да са нужни повече данни, някои ранни изследвания насочват към факта, че диабетът може да е рисков фактор за дълъг Ковид и затова може да се препоръча внимателно наблюдение на пациенти с диабет", каза авторът на изследването Джесика Хардинг, преподавател по епидемиология във факултета по медицина на университета "Емъри" в Атланта, щата Джорджия.

Симптомите на дълъг Ковид включват умора, недостиг на въздух, кашлица, мозъчна мъгла, замаяност, промяна в усета за мирис и вкус. Тези симптоми може да се появяват и изчезват или да са постоянни и да продължат месеци след преболедуването, сочат данни на Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Не е ясно как диабетът влияе върху риска от дълъг Ковид, но има някои теории.

"Диабетът е хронично заболяване с придружаващо възпаление", каза д-р Лен Хоровиц, белодробен специалист в болница Ленъкс Хил в Ню Йорк, който не е участвал в изследването. "Всичко, което усилва състоянието на възпаление, може да доведе до нестихващо възпаление или дълъг Ковид".

Хардинг и екипът й са анализирани изследвания върху симптомите на дълъг Ковид при пациенти, които страдат или не страдат от диабет. В 43 на сто от седемте изследвания диабетът е посочен като потенциален риск за дълъг Ковид.

Ако се разболеете от Ковид-19 и страдате от диабет, наблюдавайте кръвната си захар внимателно два месеца след инфекцията, защото и диабетът може да се усложни след Ковид-19, съветва Юнис Ю, медицински директор на отделението за възстановяване след Ковид-19 в медицинска компания "Хенри Форд Хелт" в Детройт.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #дълъг Ковид