Денят на унгарската поезия ще бъде отбелязан на 11 април в София

Афиш Добави коментар

Денят на унгарската поезия ще бъде отбелязан на 11 април в София, съобщиха от Унгарския културен институт, домакин на събитието.

© Унгарския културен институт - София

Ще звучат творби на Ласло Наги (1925-1978) - поет, преводач, график и носител на награда "Кошут", посмъртно член на Дигиталната литературна академия. Той е лауреат на международната Ботевска награда (1976), почетен гражданин е на Смолян (1976) и на ордена "Кирил и Методий".

Актьорът Георги Златарев записа специално видео, в което рецитира най-известното му стихотворение "Кой любовта ще пренесе".

През 2019 г. в къщата-музей "Ласло Наги" в Смолян официално беше открита обновената с обединените усилия на България и Унгария постоянна експозиция с надслова "Кой любовта ще пренесе".

Наги е превел над 10 000 стиха от българската народна поезия и от български поети. Наричат го обновител на унгарската поезия със сложно метафорична езикова сплав, с т.нар. "дълги песни". Автор е на 24 книги. На български са издадени четири стихосбирки.

Денят на унгарската поезия се празнува в Унгария от 1964 г. на рождената дата на поета Атила Йожеф (1905-1937). Всяка година на този ден унгарците отдават почит на унгарската поезия с литературни четения, представяния на книги и други.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър